Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TT levererar till SD

Publicerad: 24 april 2014, 09:40

TT kommer att leverera texter till SD:s nya nättidning Samtiden, vilket väcker starka känslor på redaktionen. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

SDTT

TT:s redaktionschef Mats Johansson har den här veckan informerat personalen om det nya avtalet, som väckt starka reaktioner internt.

En del tycker att vi borde kunna säga nej, en del att det inte är konstigt alls att vi gör det, säger Mats Johansson till Medievärlden.

Vad tycker du?

Det är inte en lätt fråga. Vi säljer innehåll till den här webbtidningen där det ska användas i en nyhetstjänst och inte blandas ihop med annat material.

Det är alltid lite knepigt hur vi ska hantera politiska partier, men i den svenska presshistorien har tidningar ofta startats och drivits av politiska partier, och kopplingen mellan debatt, nyhetsförmedling och politiska organisationer är stark i Sverige.

Om samarbetet skadar TT:s varumärke finns en möjlighet att dra sig ur.

Det finns en punkt i våra villkor att vi har rätt att säga upp avtalet om materialet hamnar i en omgivning som skadar allmänhetens förtroende för TT. Det är ett allmänt villkor vi har och som vi tycker är viktigt.

Samtiden kommer att köpa material från inrikes, utrikes och ekonomi med start i maj.

Samtiden ägs av SD via aktiebolaget Samtid & Framtid AB som är ett helägt dotterbolag till Blåsippan AB som i sin tur ägs av Sverigedemokraterna. SD:s kontaktperson har varit Erik Almqvist, som tidigare var ekonomisk-politisk talesman men tvingades sluta efter den så kallade järnrörsskandalen.

Ja, han har varit inblandad, bekräftar Mats Johansson.

UPPDATERAD:

Enligt Martin Kinnunen, pressansvarig på SD och styrelseledamot i Samtid & Framtid, är Erik Almqvist endast teknisk konsult för tidningen. Han skriver i ett mejl till Medievärlden:

”Erik Almqvist arbetar inte för bolaget och företräder inte bolaget. Samtid & Framtid AB har ett konsultavtal med Erik Almqvist där han ansvarar för den tekniska plattformen. Hans enda inblandning vad gäller TT är att han fått i uppdrag att se till så att redaktionen ska kunna få nyheterna från TT på ett smidigt sätt. Det har visat sig att det inte är helt okomplicerat med den tjänst vi nu slutit avtal med TT om.

Avtalet är undertecknat av Samtid & Framtid AB samt TT. Vi har inte givits några som helst signaler från TT att det skulle vara något problem med den tjänst som vi nu slutit avtal om.

Det bör tilläggas att Samtiden inte kommer att bli en partitidning utan kopplingen kan jämföras med de dagstidningar som andra politiska partier genom åren ägt genom externa bolag. Vi har som ambition att på sikt sälja ut delar av bolaget till externa finansiärer.”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

SDTT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.