söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TT + ELA = TTELA

Publicerad: 6 december 2004, 15:12

Fusionen av tidningarna i Trollhättan och Vänersborg och uppgången från fem- till sexdagarstidning gick "alldeles strålande bra".
Så säger en mycket nöjd Torbjörn Håkansson, chefredaktör för de sammanslagna tidningarna, som numera heter TTELA, så som den gemensamma tidningen hetat på nätet. I loggan skrivs namnet med gemena bokstäver.


Liksom ett 50-tal andra medarbetare var Torbjörn Håkansson premiärdagen, den 4 december, ute på stan och delade ut tidningar, skakade hand med läsare och tog emot deras gratulationer. Tidningarna blev i samband med tabloidiseringen 1989 femdagars. Den lördagstidning som många läsare sedan dess saknat har de nu fått tillbaka.
Läsarna av gamla Trollhättans Tidning och ELA, Elfsborgarn eller Annonsbladet som den också kallats, får framöver inte bara en och samma tidning och tidningen ytterligare en dag i veckan. De får också en tidning med nytt utseende och delvis nytt och utökat innehåll. Det lokala materialet är som tidigare, medan dagliga tema-, nöjes- och näringslivssidor, fördjupning kring in- och utrikesmaterialet och en   ungdomssatsning med egen redaktion tillhör nyheterna.

Det mesta av utvecklingsarbetet har skötts innanför tidningens väggar. Bara på redaktionen har tio arbetsgrupper  varit verksamma, berättar chefredaktören. ”Det har varit högt tryck.” Redigeringen görs framöver på bredden och inte på höjden. Layouten har ledarskribenten Agnetha Andersson utvecklat, ”hon är den bästa vi har på det”, medan en konsult utanför huset bidragit med logga och typsnitt.
Sammanslagningen har inte betytt att personal blivit övertalig.
– Vi har rationaliserat under hela 90-talet och vi kommer inte att säga upp någon, säger Torbjörn Håkansson.
Övertaliga tjänster kommer över tid att lösas genom naturlig avgång.

Tidningarna TT och ELA har en gemensam historia som daterar sig cirka 40 år bakåt i tiden, då de första gången hade gemensam ägare. 1985, då Tvåstads Tidnings AB var ytterst nära en konkurs, gick VLT och Bohusläningen in som ägare, tre år  senare köpte VLT ut kompanjonen i Uddevalla. Ytterligare ett år därefter gick båda tidningarna över till tabloid och till att bli femdagars.

De flesta verkar gilla sin nya tidning. Bara ett fåtal har kommit med klagomål, exempelvis på att de inte vill läsa om något annan närområde än sitt eget.  När man på tidningen berättade att den skulle bli sexdagars tecknade 1 800 hushåll provprenumerationer. 1 000 av dessa har förnyat.
– Det är mycket för oss det, så nu ökar upplagan för sjätte året i rad, säger Torbjörn Håkansson belåtet.

I samband med sammanslagningen slutade man trycka tidningen på TT:s och ELA:s gemensamma tryckeri i Trollhättan. De sista tidningarna trycktes där natten till den 3 december. Nya TTELA trycks på Adargo på Hisingen utanför Göteborg. Tryckeriet ägs av Västsvenskt Tidningstryck AB, i vilket Tvåstads Tidnings AB är delägare tillsammans med Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Bohusläningen och Nya Lidköpings-Tidningen.
KARIN LINDELL

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev