Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tryckfrihetsåtalet mot GP-journalisterna ogillas

Publicerad: 16 september 2013, 10:08

Göteborgs tingsrätt lägger ner åtalet mot de tre journalisterna på Göteborgs-Posten. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

GP

Domstolen har kommit fram till att det är Justiekanslern som ska bevisa att målsägarens samtycke saknats samt att JK inte kunnat göra detta.

Tingsrätten har därför beslutat att ogilla åtalet i sin helhet.

Kammaråklagare Peter Larsson, som på uppdrag av justitiekanslern drivit målet, ska nu diskutera med JK om domen ska överklagas.

Tingsrätten hänvisar ju till bevissvårigheter. Det får vi analysera tillsammans, och se om vi har en annan uppfattning, säger Larsson till TT.

Jag insåg ju att det fanns bevissvårigheter, om vad som var avtalat eller inte.

Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna, är mycket nöjd med beslutet:

Ett mycket ovanligt fall. Jag känner inte till något annat som har varit lika komplicerat. Det visade sig också genom att Göteborgs tingsrätt sköt upp domen med två veckor för att de behövde mer tid att reda ut det ovanliga rättsfallet. Det tryggar också att de har utrett frågan grundligt och kommit fram till rätt beslut genom att ogilla åtalet i sin helhet.

Att journalisterna över huvud taget åtalades visar dock att det kräver stor försiktighet och noggrannhet så att missförstånd undviks så långt det är möjligt. Åtalet i sig är en signal till alla redaktioner om vikten av tydlig kommunikation mellan medarbetare och arbetsledare i det dagliga arbetet för att undvika framtida åtal, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet i en kommentar.

Medievärlden söker GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein för en kommentar.

Efter JK:s åtal GP ändrar bildpolicy

GP-journalister i rätten

Dom mot GP-journalisterna skjuts upp

Ämnen i artikeln:

GP

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev