Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tryckflytt i väntan på ny press

Publicerad: 17 november 2010, 12:09

I vår är Mittmedias nya tryckeri i Sundsvall klart. Då får både Sundsvalls Tidning och Dagbladet möjlighet att ta ut svängarna. Men i väntan på det trycks de nu i Örnsköldsvik respektive Östersund.


Ämnen i artikeln:

DagbladetSundsvalls Tidning

I början av oktober trycktes de sista tidningarna i Mittmedias gamla anläggning i Sundsvall. I april ska den nya pressen börja rulla. Under övergångstiden får andra anläggningar sköta tryckningen.

Sundsvalls Tidning trycks nu 16 mil norrut, i Örnsköldsvik. För att distributionskedjan ska fungera och alla tidningar vara ute i tid är det därför pressläggning redan klockan 22.00 som gäller för Sundsvalls Tidning.

Men eftersom den nya pressen har högre kapacitet och ger möjligheter att göra betydligt mer, bland annat tack vare en heatset-anläggning, är det nog ett pris chefredaktör Kjell Carnbro är villig att betala.

Den nya pressen kommer att innebära att tidningen görs om. I vilken utsträckning är dock inte klart ännu.

Blir det några andra redaktionella satsningar kopplade till den nya pressen?

   Det finns två begränsande faktorer. Den ena är vår fantasi. Den andra är begränsade resurser. Visst kan vi göra en massa glassiga bilagor i den, men de ska gå räkna hem kommersiellt också, säger Kjell Carnbro.

Dagbladet har också flyttat sin tryckning. En timme i tid, till klockan 22.00, och 18 mil västerut, till Östersund. Det har inte ställt till det speciellt mycket anser tidningschef Åke Härdfeldt.

   Det ska vara för sporten då. När det är elitseriehockey tar matcherna slut runt 21.30 så då går det undan.

April, när den nya pressen ska börja rulla, känns rätt långt bort menar han. Så därför har det inte planerats i detalj hur Dagbladet ska utnyttja den nya anläggningens möjligheter. Men att man ska göra det är klart.

   Kanske kommer det inte att synas så mycket i den dagliga tidningen utan mer i de extrabilagor vi gör rätt ofta, säger Åke Härdfeldt.

Har säljavdelningen fått någon utbildning i vilka möjligheter den nya anläggningen har för deras kunder?

   Vi är som sagt inga långtidsplanerare. Och april känns långt borta. Vi har fullt upp med att klara av mer näraliggande saker. Som att vara klar klockan 22 varje kväll.

Så tänker man på NTM och Mittmedia

Hur mycket tryck orkar branschen med?

150 miljoner för den nya anläggningen

Den nya pressen är en KBA Cortina som använder sig av så kallad torroffsetteknik, vilket den är först i Sverige med. Pressen är också utrustad med en heatsettork som gör det möjligt att trycka på bestruket papper.

I investeringen ingår också en ny efterbehandlingsutrustning. Där ska bland annat adressering, ibladning, klamring, limning och postfalsning ske online.

Den nya maskinen som Mittmedia print skaffat till anläggningen i  Sundsvall ger inte bara möjligheter till att trycka mer avancerade  produkter utan är också betydligt mer automatiserad. Men några  uppsägningar räknar inte ledningen med.
Planen är att växa på  civilmarknaden. Därför ska dagens bemanning delas upp på ett dag- och  ett nattskift i den nya anläggningen.

Ämnen i artikeln:

DagbladetSundsvalls Tidning

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev