Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tryckerimomsen en fråga om liv eller död

Turerna kring tryckerimomsen kan innebära skillnaden mellan liv och död för Arbetaren. Det menar tidningens chefredaktör Daniel Wiklander.

Publicerad: 15 juni 2015, 06:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Att svensk press är inne i en djup kris är ingen nyhet. Ändrade läsvanor, konkurrens från webben, uppköp och sammanslagningar bidrar alla till att möjligheterna att ge ut papperstidningar minskar.

Detta påverkar stora, hundra procent kommersiella, tidningar som Aftonbladet och det påverkar små icke vinstdrivande tidningar som Arbetaren.

Att presstödet, en gång skapat just för att säkra en mångfald inom dagspressen, inte ökat med en krona på över 30 år, trots att penningvärdet minskat, är en bidragande orsak i vart fall för tidningar som i likhet med min är beroende av det.

Här kommer vi att få en viss lättnad från och med nästa år åtminstone att döma av signalerna från konstitutionsutskottet. Sedan återstår att, som vanligt nuförtiden, se hur det faktiskt går när riksdagen ska fatta beslut om budgeten.

Ur en strikt marknadsekonomisk synvinkel vore det naturligtvis lätt att bemöta varje klagosång om den döende pressen med att det är vad som händer den som inte gör en produkt folk vill betala för, eller som inte varit tillräckligt bra på att förmå folk att börja betala för något de faktiskt vill ha. Det är i sig korrekt, även om det också går att med fog hävda att det för mångfald och kritiskt granskande journalistik behövs inte bara ledarsidor med olika inriktning, utan också tidningar som har en annan utgångspunkt än de stora mediakoncernerna för sin nyhetsrapportering, och det är inte alltid förenligt med de hänsyn som måste tas för att nå kommersiella framgångar.

Arbetarens upplaga sjunker. Det är ett bekymmer för mig, men kanske likgiltigt för de flesta som läser detta. Vad som däremot borde få många att bli rejält förbannade är hur vi och många andra mediaföretag drabbats av ett beslut från Skatteverket att betala tillbaka mellanskillnaden på inbetald tryckerimoms mellan 25 procent och 6 procent till en rad svenska tryckerier.

Skatteverket har nämligen samtidigt krävt in samma pengar från tryckeriernas kunder, eftersom dessa i sin tur dragit av momsen. I teorin vore detta bara ett slutet kretslopp, för givetvis innebär beslutet att tryckerierna en gång i tiden överdebiterat sina kunder och nu bör betala tillbaka?

Inte enligt rådande rättsläge. Kanske kommer det att ändras framöver, men under tiden har vår budget tyngts av hundratusentals kronor i återkrävda momspengar. Andra har drabbats ännu hårdare. I vissa fall har utgivare av redan nedlagda tidskrifter, som inte drivits som aktiebolag, krävts personligen på betydande belopp.

Skatteplanering, som vissa bolag ägnar sig åt, innebär risker. Invecklade upplägg som i sig är lagliga kan bära eller brista. Att gå den vägen är dock ett eget medvetet val.

Turerna kring tryckerimomsen hade däremot ingen som anlitade ett svenskt tryckeri för tio år sedan kunnat förutse och återkraven kommer helt utan egen förskyllan.

Tidningen Arbetaren har funnits i 93 år. Vi som jobbar med den tänker göra vad vi kan för att den ska leva vidare i en eller annan form även framöver. Vi är sedan länge beroende av statliga bidrag i form av presstöd. Det är ingen helt bekväm situation för en tidning som alltid varit mån om sitt oberoende.

Direkt bittert känns det att den stat som ger oss presstöd med ena handen, samtidigt med den andra tar tillbaka pengar som kan komma att innebära skillnaden mellan liv och död för oss.

Daniel Wiklander, chefredaktör för tidningen Arbetaren

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev