Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tryckeriet neutral mark när tidningarna i Norrbotten samarbetar

Publicerad: 30 september 2010, 10:58

Igår inledde NSD och Norrbottens-Kuriren en gemensam granskning av MC-gängen i Norrbotten. Reportrarna har fått sitta i tryckeriet eftersom det är vattentäta skott mellan redaktionerna.(Uppdaterad)


Ämnen i artikeln:

Norrbottens-Kuriren

I en artikelserien i fyra delar granskar NSD och Norrbottens-Kuriren den numera fullvärdiga Hells Angels-klubben i Luleå och de nyetablerade underhuggarna i Red and White-crew.

Det är en uppföljning till en gemensam granskning som gjorde för 1,5 år sedan. Då som nu namn- och bildpublicerades gängmedlemmarna.

Chefredaktörerna Mats Ehnbom (Norrbottens-Kuriren) och Anders Ingvarsson (NSD) inledde igår artikelserien med en gemensam text, där de bland annat skrev:

Vi anser att det är av yttersta vikt att Norrbottens dominerande medier skildrar och granskar den organiserade brottslighetens framväxt i vårt län. När ändamålet är så viktigt är det självklart att för en stund lägga den skarpa konkurrens som normalt råder mellan de båda tidningarna åt sidan

Hur la ni upp arbetet rent praktiskt?

Det finns en reporter på varje tidning som bevakar rättsväsendet. De har samlat på sig en stor mängd material och nu har de suttit tillsammans i en eller två veckor, säger Mats Ehnbom.

Det är ju lite känsligt för det är vattentäta skott så de kan inte sitta på någon av redaktionerna.

Var fick de vara då?

Förra gången fick de vara i det tomma Kuriren-huset. Den här gången har de suttit i tryckeriet.

Blev materialet olika i de olika tidningarna?

Jag tycke det har varit ganska stor skillnad. Vi har ju lite olika tilltal, vilket märks när man ser på redigeringen och bilderna.

Blir det fler sådana här samarbeten?

Inget är bestämt än, men det krävs att det är något stort och viktigt i så fall.

Varför namnpublicerar ni medlemmarna?

Vi betraktar dem som offentliga personer eftersom de söker uppmärksamhet när de visar upp sig i västar som representanter för Hells Angels. Dessutom bedriver de en ganska omfattande verksamhet som omsätter mycket pengar och påverkar många.

Förra gången PO-anmälde en gängmedlem publiceringen men den friades i Pressens Opinionsnämnd.

Finns det någon hotbild mot tidningarna eller journalisterna?

Nej, och det har inte funnits det under hela den här perioden

Har ni byline på artiklarna?

Ja, och jag tycker det är viktigt för att visa att vi inte är rädda. Man måste tänka på att de här gängen lever på rädsla, och om vi blir rädda så blir allmänheten ännu räddare. Det är också ett skäl till att vi chefredaktörer frontar med att vi ansvarar för publiceringarna

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Norrbottens-Kuriren

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev