söndag2 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Trelleborgs Allehanda knyts till Sydsvenskan

Publicerad: 18 september 2008, 04:36

Banden mellan Trelleborgs Allehanda och Ystads Allehanda löses upp - och nya knyts mellan TA och Sydsvenskan. Petter Birgersson är ny chefredaktör och tidningschef för TA och Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström blir ansvarig utgivare för båda tidningarna.


Kopplingen mellan Trelleborgs Allehanda och Ystads Allehanda har varit produktionsmässigt bra, men marknadsmässigt fel. H Inge Gyllin, styrelseordförande i Skånemedia analyserar den gemensamma B-del tidningarna har drastiskt:
– Det var över hundra som sa upp tidningen (TA) när det dök upp dödsannonser från Kivik.

Ystad och Trelleborg är grannstäder med några mil emellan, men Ystad är orienterat mot övriga Österlen och Trelleborg mot Malmö.

Trelleborgs Allehanda kommer efterhand att få material från Sydsvenskan. Därför lösningen med Daniel Sandström som ansvarig utgivare också för TA – istället för två utgivare för samma material, som H Inge Gyllin uttrycker det.

Hur ska utgivarskapet för TA fungera?

– Petter Birgersson kommer att vara ställföreträdare och i realiteten svara för det lokala materialet.

Ordningen kommer att vara densamma som gäller idag mellan TA och YA, med Margaretha Engström som ansvarig utgivare för båda tidningarna.

Hur mycket av materialet i TA kommer att komma från Sydsvenskan?

– Med annonser kan det handla om upp emot hälften.

Siktar ni på en Expressen-Kvällsposten-ordning där Kvällspostens upplaga räknas in i Expressens?

– Om det blir mer än femtio procent material från Sydsvenskan i TA kommer den i TS-sammanhang att räknas som en edition. Men det har inte så stor betydelse, säger H Inge Gyllin.

Det viktiga är varumärket Trelleborgs Allehanda och rollen som den lokala tidningen.

När de tre tidningarna i Skånemedia, Kristianstadsbladet samt Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda fördes samman med Sydsvenskan talades det om en starkare koppling mellan samtliga tidningar i gruppen.

Kommer ni att få samma ordning, med Daniel Sandström som ansvarig utgivare också för Ystads Allehanda och Kristianstadsbladet?

– Nej, nej, nej, säger Margaretha Engström. Jag kan förstå att det spekuleras i det. Men det här är en förändring jag drivit hårt.

Det finns ingen geografisk koppling mellan YA och TA. Margaretha Engström har haft ett splittrat uppdrag som gemensam chef. Den nya ordningen ger tidningarna chansen att satsa på respektive marknad.

– Det här är skönt. Nu kan jag koncentrera mig på att utveckla YA som självständig stark tidning.

Petter Birgersson är politisk redaktör på TA idag. I den nya rollen som tidningschef med ansvar för hela affären får han lämna opinionsbildningen.

Koncernchefen Johan Ståhl betonar i ett pressmeddelande att förändringen är en förstärkning för TA: ”Detta tror jag kan bli hur bra som helst. Trelleborgs Allehanda är och förblir en viktig spelare i Trelleborg och genom att ha en egen chefredaktör på orten säkerställer vi att varumärket utvecklas ytterligare.”

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev