Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tre tidningar om nomineringarna

Publicerad: 20 februari 2017, 13:38

Västerbottens-Kuriren, Nerikes Allehanda och Dagens Nyheter, som alla tävlar i kategorin Årets Dagstidning – Helhetspriset, kommenterar nomineringarna.


Ämnen i artikeln:

Årets DagstidningDagens NyheterVästerbottens-KurirenNerikes AllehandaTU

Under förmiddagen presenterades de nominerade till TU:s medietävling Årets Dagstidning. 18 tidningar och mediehus är med och tävlar. Bland dem Västerbottens-Kuriren (VK), Nerikes Allehanda (NA) och Dagens Nyheter (DN) – som slåss om Årets Dagstidning – Helhetspriset.

– Det känns härligt. Hela företaget har jobbat så fokuserat och hårt så det här blir ett bevis på att vi gjort något riktigt bra. Vi har lyckats med allt från det publicistiska, försäljning och utveckling trots att vi är relativt små, säger VK:s chefredaktör Ingvar Näslund.

Tidningen tävlar i två kategorier; Helhetspriset och Årets Redaktion.

– Att just vi blev nominerade som både årets dagstidning och redaktion tror jag delvis beror på våra korta beslutsvägar, från ägare, styrelse, ledning och all skicklig personal. Det sitter sällan fast hos oss och det skapar en speciell typ av energi.

På NA togs beskedet om nomineringen till Helhetspriset emot med glädje. Anders Nilsson, chefredaktör på tidningen, ger sin kommentar:

– Det känns som en stor kollektiv framgång för alla medarbetare att NA är topp tre bland mediehusen i Sverige. Dessutom för andra året i rad. Starkt att vi kan ligga på den här nivån över tid.

Att tidningen nominerades till just Helhetspriset tror han beror på flera saker:

– NA utvecklade allt 2016, ny sajt, nya appar, ny tidning, införde ny organisation och nytt arbetssätt. Det har varit tufft men alla har bitit ihop och tagit NA till en ny nivå. Vi har ett av de bästa resultaten i branschen, slog trafikrekord, hade en bra digital försäljningsökning och levererade massor av journalistik som gjorde skillnad. Därför är vi nominerade.

Förutom VK och NA är DN nominerad till utmärkelsen:

– Trots att vi fått många fina priser de senaste åren känns det här extra roligt. DN har aldrig blivit Årets Dagstidning trots idoga försök, och vi känner verkligen att vi har framgång på alla fronter nu, såväl journalistiskt som ekonomiskt och i tillströmningen av prenumeranter. Vi är därför gladare över denna nominering än folk förmodligen kan ana, säger DN:s redaktionschef Caspar Opitz.

Varför tror du att just Dagens Nyheter är en av tre nominerade till Helhetspriset?

– Jag tror att det har mycket att göra med samhällsklimatet. Polariseringen, desinformationen, fejknyheterna – i sådana tider blir DN:s roll som kvalitetstidning där journalistiken bygger på gedigen research och fakta viktigare än någonsin. Det gör i sin tur att prenumeranterna strömmar till oss vilket givit konkurrenter och kollegor på andra tidningar hopp: Det går att bygga framtiden på en betald digital relation med läsarna, det har vi gått i bräschen för.

DN har också chans att vinna Årets Idé för sitt vr-berättande.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.