Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tre eritreanska journalister döda

Publicerad: 31 augusti 2012, 05:54

Ytterligare tre av Dawit Isaaks medfångar har dött i fängelset, rapporterar Reportrar utan gränser.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dawit Habtemichael, Mattewos Habteab och Wedi Itays greps samtidigt som Dawit Isaak, hösten 2001.

Dawit Habtemichael var 30 år när han greps. Han jobbade som fysiklärare, men var också journalist och startade tidningen Meqaleh tillsammans med Mattewos Habteab. Han stödde regimen under kriget mot Etiopien men började sedan skriva mer kritiskt. Han efterfrågade en ny konstitution, fria val och mindre restriktioner för pressen.

När hans kollega Mattewos Habteab greps gömde sig Dawit Habtemichael några dagar men återgick sedan till sitt jobb som lärare. Han var en av de yngsta journalisterna som greps 2001. Hans mentala hälsa började försämras 2007. Han blev schizofren och förlorade till slut all kontakt med verkligheten, skriver Reportrar utan gränser.

Den tredje journalisten som nu bekräftats död är Sahle Tsegazab, som frilansade för både privatägda dagstidningar som Keste Debena och regimtrogna som Hadas Eritrea.

Av de journalister som greps i september oktober 2001 är det endast fyra som inte är bekräftat döda: Dawit Isaac, Seyoum Tsehaye, Amanuel Asrat och Temesgen Gebreyesus.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.