Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Torbjörn von Krogh gästprofessor i Kalmar

Publicerad: 12 maj 2006, 06:17

Pressens Tidnings i sommar avgående chefredaktör Torbjörn von Krogh blir till hösten gästprofessor vid institutionen för medievetenskap och journalistik vid Kalmar högskola.


Det är Stiftelsen Barometern som anslagit pengar till gästprofessuren, en miljon kronor per år under tre år. Meningen är att praktiker och disputerade akademiker omväxlande ska inneha professuren. Torbjörn von Krogh är den första innehavaren.
– Min förhoppning är att jag tillsammans med studenter på olika nivåer ska utveckla kunskapen om hur medier i Sverige granskas av krafter inom och utom medierna, säger Torbjörn von Krogh.
Det handlar om att tillämpa  MAS, Media Accountability System, ett mediernas eget ansvarsutkrävande.
– Frågorna kring MAS har jag gått och grunnat på ett tag och också skrivit en del om i Pressens Tidning. Det är en lycklig slump att jag nu kan fördjupa mig ytterligare i dem.
Den franske medieprofessorn Claude-Jean Bertrand har identifierat 110  sådana system för etisk reglering, berättar Torbjörn von Krogh och nämner  som exempel press councils (motsvarande opinionsnämnden), lokala etiska regler, läsarombudsmän, ”djävulens advokater” och bloggar med möjlighet till diskussion direkt när något blir fel.
– Även enkäten vi genomförde efter förrförra numret av Pressens Tidning är ett exempel på MAS, säger Torbjörn von Krogh.
En enkät skickades då ut till personer som intervjuats med frågan om  de citerats och behandlat på ett korrekt sätt i tidningen.
Det finns en del projekt på gång i Kalmar men institutionen vill gärna se en utvecklad forskning på området och att dra igång den blir  en av uppgifterna för den nyutnämnde gästprofessorn. Annat som faller inom hans deltid är att anordna symposium och kanske blir det också någon skrift, säger han.
– Och är Fojo intresserad så kommer jag gärna och medverkar.
Fortbildningen av journalister ligger numera vägg i vägg med institutionen för medievetenskap och journalistik.
Från de tio åren som chefredaktör och ansvarig utgivare på Pressens  Tidning tar Torbjörn von Krogh med sig ”vissa insikter i de senaste årens medieutveckling”  som han kommer att ha nytta av framöver.
– Jag vet lite grann om vad som ligger bakom när det blir fel. Det är sällan fråga om stora konspirationer. Förklaringen kan ligga i strukturer, kulturer, vanor och utbildning, men oftast handlar det om tillfälligheter.
Torbjörn von Krogh hoppas också, vid sidan av gästprofessuren, få möjlighet att nysta vidare på den tråd som han i flera artiklar i Pressens Tidning spunnit på temat mediekritik. Han vill som han säger dels stilla sin egen nyfikenhet, dels  ”hjälpa till att sortera i den kritik som väller över medierna” och i någon form ge en fördjupad framställning av den mediekritiska utvecklingen i Sverige.
Den nyinrättade gästprofessuren i Kalmar tillträder han den 1 september.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev