tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tomas Brunegård om att ta över Wan-Ifra

Publicerad: 3 juni 2013, 08:09

Om två timmar ska Stampens ordförande Tomas Brunegård tacka för förtroendet att bli ny ordförande i Wan-Ifra. Så här ser han på uppdraget.

Ämnen i artikeln:

Tomas Brunegård

Att han tar över ordförandeskapet efter Jacob Mathew, chefredaktör och ansvarig utgivare på Malayala Manorama Group of Publications i Kerala i Indien, har varit planerat sedan länge. 2003 fick han en plats i organisationens styrelse och han utsågs våren 2011 till vice ordförande.

Det är ett tufft uppdrag. Men också roligt och engagerande, säger Tomas Brunegård.

Sedan 2009 har arbetet med att slå samman Wan, World Association of Newspaper, och teknik- och utvecklingsorganisationen Ifra pågått.

Nu mår organisationen bättre än den gjort någonsin sedan 2009. Men det är långt kvar innan vi har en tillräcklig lönsamhet, säger Tomas Brunegård.

Det handlar också om att visa att Wan-Ifra jobbar med mycket mer än bara konferenser och möten.

Vi samlar mycket innovationsarbete, samordnar pressfrihetsarbete och jobbar med lobbying för mediebranschen på global nivå, något som ingen annan organisation gör, säger Tomas Brunegård.

Årets konferens har 1 500 besökare. Bara ett fåtal från Kina trots närheten, och ingen utgivarorganisation från landet är medlem.

Skulle ni vilja det?

Det är en stor fråga som vi måste diskutera hur vi ska förhålla oss till. Men som det ser ut nu går det inte då ingen kinesisk organisation kan skriva under på vår syn på press- och yttrandefrihet.

Den svenska modellen med en övergripande organisation för publicistiska frågor där även till exempel kommersiella tv-bolag och public service ingår ser Tomas Brunegård som en naturlig utveckling även på det globala planet.

Jag tror det är rätt väg att gå. Mediebranschen håller på att tryckas ihop. Men det kommer att ta tid, säger Tomas Brunegård som dock ser tecken på den utvecklingen. Ett sådant är tilläget i Wan:s namn. Organisationen heter sedan 2009 World Association of Newspapers and News Publishers.

Vad ska du göra nu?

Jag ska gå och förbereda mig inför middagen om två timmar. Där ska jag tacka för förtroendet att få bli ny ordförande. Sedan ska jag hålla ett längre avslutningstal på onsdag.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev