Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tio journalisttjänster bort på Skånskan

Publicerad: 14 januari 2014, 09:14

En ekonomiskt hårt trängd företagsledning vill banta redaktionen i Malmö med tio tjänster, vilket skulle innebära att var femte journalist får gå.


Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Jag vill först säga att förhandlingar pågår men den nödvändiga personalnedskärningen är i den storleksordningen, ja, säger Skånskans publisher Lars J Eriksson.

Vi förstår till fullo att tidningens dåliga ekonomi måste mötas av besparingar men tio tjänster på redaktionen är för mycket om vi ska kunna hålla uppe kvalitén för läsarna, säger journalistklubbens ordförande Lisa Winqvist.

De föreslagna personalnedskärningarna ingår i ett nytt stort sparpaket som tagits fram under hösten. Den administrativa personalen minskas med ett par tjänster, enligt Eriksson. Plus att dottertidningen Norra Skåne blir av med någon enstaka tjänst på redaktionen.

Styrelsen har ålagt ledningen att sänka kostnaderna 2014 med 27-30 miljoner kronor. Detta för att balansera en storförlust på 35-40 miljoner kronor 2013. Till detta kan komma att Skånskan får stå för de 3,9 miljoner kronor som dottertidningen Laholms Tidning missar i presstöd, eftersom man missat att uppfylla presstödsreglerna. Tidningen fick ny ägare vid årsskiftet.

Skånska Dagbladet drabbas extra hårt av den kraftigt vikande annonskonjunkturen eftersom tidningens presstöd samtidigt minskar från i dag ca 40 miljoner kronor till ca 22 miljoner 2017.

Vi måste spara på en rad områden i likhet med övrig dagspress, säger Eriksson.

Bland annat försvinner tidningens söndagsbilaga (den tredje ryggen) under våren, samtidigt som man fortsätter jakten på nya, billigare lokaler. Enligt preliminära planer ska tidningens nuvarande lokaler byggas om till hotell

Däremot är Skånskan en av de få tidningar som för närvarande inte funderar på en betalvägg för nättidningen.

Lars Ohlander

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev