Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tingsrätten kräver att SVT lämnar ut råmaterial

Publicerad: 3 april 2017, 10:38

Enligt ett beslut som tingsrätten fattat tvingas SVT lämna ut opublicerat material från upploppet i Hallsberg. Men SVT har överklagat. ”Det vi väljer att inte publicera ska givetvis inte nå någon annan”, säger SVT Nyheter Örebros ansvariga utgivare Linda Hermansson.

Ämnen i artikeln:

SVT

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


För en dryg månad sedan utbröt oroligheter vid Alléskolan i Hallsberg. Både polisen och SVT:s medarbetare som var på plats för att rapportera attackerades med sten och glasflaskor. Flera personer har sedan dess häktats misstänkta för inblandning i det våldsamma upploppet.

I samband med det har åklagaren som utreder händelsen begärt ut opublicerat filmmaterial som SVT spelade in under kravallerna. Och den 24 mars beslutade Örebro tingsrätt att SVT ska överlämna materialet till åklagaren inom tio dagar. Men SVT vill inte lämna ifrån sig filmerna utan har överklagat tingsrättens beslut.

– Det här är en trovärdighetsfråga gentemot allmänheten. Man ska kunna vända sig till oss och vara trygg med att materialet används utifrån de publicistiska riktlinjer vi har. Och det vi väljer att inte publicera ska givetvis inte nå någon annan, säger Linda Hermansson, ansvarig utgivare vid SVT Nyheter Örebro till Medievärlden.

Hur ser du på åklagarens begäran?

– Jag tycker att den är problematiskt. Som sagt, det handlar om trovärdighet för oss.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev