Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Till Jan-Otto Modigs minne

Publicerad: 8 september 2005, 07:05

Jan-Otto Modig har avlidit i en ålder av 90 år. Han var en civiliserad person, skriver Rolf Österberg, före detta vd i Tidningarnas Arbetsgivareförening om sin forne ordförande.


Jan-Otto Modig har som tidigare meddelats avlidit. Jan-Otto hann under sitt yrkesliv med en rad tunga poster inom svenska massmedier. Under åren 1949-1954 var han vd för dåvarande Tidningsutgivareföreningen och Tidningarnas Arbetsgivareförening (TA)–den siste som innehade dessa båda befattningar samtidigt. Han valdes därefter till TA:s ordförande, en befattning han innehade till 1974.
Från TU/TA gick han, 1954, över till Dagens Nyheter koncernen som dess vice vd. 1960 åtog han sig så ett nytt uppdrag-denna gång som vd för Tidningarnas Telegrambyrå. 1973 avslutades detta uppdrag och Jan-Otto Modig tog steget över till Sveriges Radio som dess vice vd, vilken befattning han innehade till sin pensionering 1979. Efter sin pensionering var han slutligen redaktör för tidskriften Liberal Debatt.

Min yrkesmässiga kontakt med J-O inskränker till en mindre del av hans omfattande gärning – åren 1967-1972 då jag var TA:s vd och J-O dess ordförande. Och det var framförallt under periodvis ganska påfrestande förhandlingsperioder vi kom att arbeta samman. Det jag främst drar mig till minnes från dessa dagar och nätter är J-O:s snabbhet. Han hade en frapperande förmåga att  komma in så att säga ”utifrån” och snabbt sätta sig in stundtals ganska komplicerade frågeställningar. Nyfiket trängde han ner även i detaljerna för att vara säker på att ha hela läget klart för sig för att på rätt sätt kunna leda förhandlingarna. När avtalet så småningom var i hamn, kunde han sedan lika lätt, om inte glömma, så dock lägga det hela helt åt sidan. Det senare en gåva jag då och då önskade jag själv fått en större del av.

Det var lätt att vara med J-O. Han var en civiliserad person. Vänlig, behandlade och såg på andra med respekt. Och åtnjöt också själv en hög grad av respekt såväl från sina uppdragsgivare som från de motparter vi hade att göra med. Han tvekade dock på inte  sätt att säga ifrån när detta var påkallat. Särskilt upprörd blev han över de olagliga stridsåtgärder som i mycket kom att prägla denna tid. Då blev hans tunga skarp, då blev hans kroppsspråk tydligt, då kunde han få fackets företrädare att fundera en gång till.
Det är fina minnen jag har från mitt samarbete med J-O. Jag och många med mig hyllar hans långa gärning i massmediernas tjänst – bland ”Direktörer och Redaktörer” för att använda titeln på hans memoarbok. Vi sänder många varma tankar till hans familj.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev