Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tidningstecknare får stipendium

Publicerad: 19 juni 2017, 07:02

Knut V Petterssons stipendium 2017 går till tecknaren Stina Eidem.


Sedan 1983 har Stina Eidem medverkat i Dagens Nyheter, bland annat med ledar- och reportageteckningar. Hon har också gjort teckningarna i Agneta Blomqvists bok Till Berlin (Bokförlaget Atlantis, 2014) samt hållit i workshops och föreläsningar. Nu tilldelas hon Knut V Pettersson-stipendiet för ”sina pricksäkert förenklade, modiga och färgglada linjer.”

”Jag är verkligen glad över stipendiet. När jag tecknar av människor har jag alltid som en gyllene regel att vara på plats – det är alltid något man kan fånga som är ovärderligt. Jag har suttit på många märkliga platser och försökt fånga människor i deras sammanhang. Men det måste gå undan, ögonblicket försvinner fort”, säger Stina Eidem i ett pressmeddelande.

Knut V Pettersson-stipendiet, om 10 000 kronor, delas ut årligen sedan 1973. Stipendiaten utses av Svenska Tecknares styrelse.

Motiveringen till 2017 års stipendiat lyder: ”Med djärvhet och espri ger sig Stina Eidem ut för att fånga aktörerna på den politiska scenen. På plats iakttar hon, läser av och fäster karaktärer, aldrig karikatyrer, på pappret. Det är konstnärligt, fräckt och sylvasst, men bär också ett stråk av ömsinthet inför människan bakom politikern.”

Bland tidigare mottagare finns Martin Kellerman, Charlie Christensen och Lena Furberg.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.