tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tidningar polisbevakas efter förhöjt terrorhot

Publicerad: 18 november 2015, 14:02

Säpo höjer hotnivån i Sverige. Det finns en generell hotbild mot landets mediehus. Flera tidningsredaktioner får nu ökad bevakning, däribland tidningshusen i Gävle. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

VLTGefle DagbladArbetarbladet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det finns ingen konkret hotbild mot något mediehus i dagsläget. Men alla mediehus får ökad tillsyn på grund av ett generellt större hot. Varje enskilt polisdistrikt gör en egen bedömning utifrån tidigare hotbilder mot medieföretagen om hur mycket extra bevakning som krävs. Det är den information som TU:s vd Jeanette Gustafsdotter och Mediernas Säkerhetsgrupp fått av Polisens NOA-avdelning (Nationella Operativa Avdelningen) och Säpo.

Vi har haft en bra dialog. Och det är resultatet av ett tidigare bra arbete med anledning av hot mot journalister och medieföretag, säger Jeanette Gustafsdotter.

Hotnivån vad gäller terrorism riktad mot Sverige har höjts från tre till fyra på en femgradig skala. Chefsåklagaren vid Riksenheten för säkerhetsmål har inlett en förundersökning om förberedelse till terroristbrott:

”Säkerhetspolisen har vidtagit en rad egna operativa åtgärder och vi fokuserar nu på det arbetet. Vi kan inte berätta om detaljer kring detta eftersom vi inte avslöjar detaljer kring enskilda personer eller vårt operativa arbete.” står i ett pressmeddelande på Säpos hemsida.

Det ökade terrorhotet gör att Sverige går in i nationell beredskap. I Gävle får tidningshusen polisbevakning, skriver Arbetarbladet.

”Det finns ingen ökad hotbild mot oss utan det handlar enbart om den ökade säkerhetsnivån i landet”, säger Arbetarbladets chefredaktör, Daniel Nordström till den egna tidningen.

Också VLT skriver att tidningen kommer att få utökat skalskydd. Enligt polisuppgifter till redaktionen är anledningen till den skärpta bevakningen att en utpekad terrorist tagit sig in i Sverige.

Säpo håller presskonferens i kväll klockan 18.00.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev