Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tidningar klandras för namn och bild på mordoffer

Publicerad: 31 maj 2017, 08:27

Hänt i Veckan, Bohusläningen och Göteborgs-Posten publicerade namn och bild på en mördad 18-årig kvinna utan att ha talat med hennes far. Nu klandras tidningarna för att ha brutit mot god publicistisk sed.


Ämnen i artikeln:

Hänt i VeckanPOPONGöteborgs-Posten

Den unga kvinnan var en av tre personer som blev bragd om livet vid det uppmärksammade trippelmordet i Uddevalla i mars 2015.

I ett och ett halvt år hade den avlidna kvinnan anonymiserats i nyhetsrapporteringen kring mordet. Men i printutgåva 31 2016 av Hänt i Veckan, samt i en förkortad version på sajten, valde tidningens utgivare att publicera namn och bild på offret. Det sedan hennes syster och mamma uttryckt en önskan om att ge kvinnan ett namn och en personlighet.

Men publiceringen anmäldes av offrets pappa som inte blivit tillfrågad inför publiceringen. Pappan hade drabbats mycket hårt av mordet på hans dotter. Tiden efter mordet hade han konstant varit emot en namn- och bildpublicering, precis som övriga anhöriga varit fram till Hänt i Veckans publicering.

Att Hänt i Veckan nu – i samråd med systern och mamman men utan pappans medgivande – publicerat offrets namn och porträttbild hade lett till att han lidit stor skada.

Efter Hänt i Veckans publicering valde såväl Bohusläningen som Göteborgs-Posten att publicera en liknande intervju med offrets syster och mamma. Även i deras texter publicerades namn och bild.

PO konstaterar i sina bedömningar att samtliga tre tidningar brustit mot god publicistisk sed när de – utan att ha pratat med pappan – publicerat namn och bild på det kvinnliga offret i trippelmordet.

PON går på PO:s linje och klandrar Hänt i Veckan, Bohusläningen och Göteborgs-Posten.

Läs mer på PO-PON:s hemsida.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.