Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Thomas Mattsson om docentens stämning

Publicerad: 19 oktober 2015, 05:25

Ett antal felaktiga citat som tillskrevs en docent i kemi som under pesudonym skrivit kommentarer på hatsajten Avpixlat kan nu leda till att Expressen och dess chefredaktör Thomas Mattsson åtalas för grovt förtal.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

I december 2013 publicerade Expressen ett antal artiklar där såväl SD-politiker som privatpersoner som gjorde anonyma kommentarer med grovt kränkande innehåll på rasistiska hatsajter namngavs. En av dessa, en docent i kemi, tillskrevs felaktigt ett antal citat, något som Expressen sedan korrigerade. Nu stämmer han kvällstidningen och chefredaktör Thomas Mattsson för grovt förtal.

I stämningsansökan menar docentens juridiska ombud bland annat att Expressen inte gjort tillräckligt för att införa rättelser och att de felaktiga uppgifterna finns kvar på nätet.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson kan i nuläget inte bedöma om det kommer att bli någon rättegång.

Det vi vet är att advokatfirman Defens lämnat in en ansökan om en stämning som finansieras med pengar från en läsarinsamling på Fria Tider som bland annat också Axpixlat stödde. De här främlingsfientliga sajterna uppskattade inte Expressens undersökande journalistik om näthat och rasism och sprider dessutom felaktigheter om publiceringarna, därför ger man pengar till den här docenten som rasat mot muslimer, kallat Reinfeldt för ”psykopat” och liknat moderater med ”Hitlers hantlangare”.

Vad tror du om utfallet om det blir rättegång?

Det vill jag inte spekulera om, men som alltid ser vi fram emot att få redovisa vår prisbelönta grävgrupps arbete. Jag råkar också veta att samma advokatfirma, Defens, som står bakom den här stämningen har en advokat som tidigare i en bloggpost om Expressen tog ställning för nazister från Svenska motståndståndsrörelsen efter att dessa tagits av polisen utanför Expressens redaktion, det inlägget innehöll också fel om oss så vi har ju dessvärre viss erfarenhet av att hantera sådan här kritik.

I Expressens granskning framkom att docenten beskriver muslimer som ”potentiella utpressare, kravmaskiner och allmänt besvärliga” samt att ”det svenska asylsystemet premierar bedragare med PUT. Självklart svämmar det bedragare till Sverige.” Docenten skriver också hur välfärden rämnar medan ”islamisterna ber” och ”kvinnorna skändas”. Docenten har också hävdat att terroristerna är invandrade islamister och kriminella.

I samband med publicering menade Thomas Mattsson i en intervju med Medievärlden att den gjordes för att synliggöra de värsta näthatarna samt att tidningen hade ett stort underlag och gjort ett noggrant urval.

Den här docenten debatterade integrationsfrågor och använde hatsajterna för att kalla Lisa Bjurwald för ”idiot” och för att skriva nedsättande om muslimer, det var en omfattande publicering som i sin helhet gjordes mellan december 2013 och september 2014 och som också i delarna av honom avsåg många inlägg. Nu stämmer han tidningen för, tror jag, tre meningar text som felaktigt tillskrevs honom men som rättades av Expressen när vi uppmärksammade och som, vilket nog är viktigt att påpeka nu, inte förändrade eller förstärkte bilden av hans kontroversiella opinionsbildning.

Tidigare har Justitiekanslern, Allmänhetens pressombudsman och Pressens Opinionsnämnd avvisat klagomål från den här mannen och nu får vi uppenbarligen ta samma diskussion igen i tingsrätten.

Därför namnger Expressen hatsajternas kommentatorer

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.