Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Thomas Mattsson om att Avpixlat-granskningen friades

Publicerad: 23 februari 2015, 12:42

Pressens Opinionsnämnd klandrar inte Expressen för någon av de anmälda publiceringarna.


Ämnen i artikeln:

AvpixlatThomas MattssonExpressen

Expressens granskning av rasistiska kommentatorer på bland annat Avpixlat belönades med Guldspaden och nominerades till Stora Journalistpriset men PO-anmäldes också. Nu har både Allmänhetens Pressombudsman och Pressens Opinionsnämnd friat publiceringarna.

Ni frias för Avpixlat-granskningen, som ju varit ifrågasatt när det gäller namnpubliceringarna, kan man se det som att PON ställer sig bakom din linje när det gäller att avslöja näthatare?

Jag upplever inte att det varit någon egentlig kritik mot avslöjandena av vilka som massdistribuerat främlingsfientlighet, det har spridits lögner på hatsajter om ”dataintrång” och det har påståtts att bostäder ”eldats ner” som en konsekvens av Expressens granskningar – men vi har känt ett starkt stöd av alla etablerade medier. Den senaste tiden har ju också bland andra Västerbottens-Kuriren och Aftonbladet avslöjat politiker som spridit rasism anonymt.

Har du själv ångrat något i de publiceringarna i efterhand?

Kanske skulle vi varit ännu tydligare med att det ju inte var några ”privatpersoner” som avslöjades, som det påstods på hatsajter och av anonyma konton på Twitter. Det handlade ju om debattörer som spred mängder av främlingsfientlighet, som försökte påverka det politiska samtalet genom att anonymt massdistribuera näthat. Det var några som inte insåg detta först, så här kunde vi möjligen talat mer klarspråk, men sammantaget tycker jag att David Baas, Christian Holmén och alla andra gjorde ett imponerande jobb och rättmätigt prisades för detta.

Expressens näthatsgranskning frias

Expressens Twitter om näthatare friat

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev