Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Thomas Mattsson försvarar Ulf Nilson

Publicerad: 4 januari 2013, 07:12

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson ser inga hinder för Ulf Nilson att fortsätta skriva i Expressen.


Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

Thomas Mattsson är på semester, och svarar via mejl: ”Ulf Nilson är fristående skribent och hans åsikter är inte Expressens. Men det är ändå viktigt att klargöra att Medievärlden felaktigt påstått att Ulf har formulerat sig främlingsfientligt i Expressen. Jag tycker att det är publicistiskt hederligt av Medievärlden att citera mig just detta om detta, att Ulf faktiskt inte skrev så, men det betyder förstås inte att jag håller med honom allt. Vi har varje dag opinionsjournalistik som inte överensstämmer med mina åsikter, men det är heller inte en ansvarig utgivares uppdrag att likrikta en liberal tidning så. Vi ska vara tillåtande mot alla åsiktsyttringar.

Om uppmärksamheten kring Ulf Nilsons krönika i Dispatch International skriver han: ”Nu jobbar jag förvisso snarast dygnet runt med just bedömningar av vad som kan publiceras och hur man kan bäst kan försvara tryck- och yttrandefrihet genom att låta också personer man inte är ense med få komma till tals, men det blir ändå lite bisarrt att slå på två avslagna mobiltelefoner och läsa ikapp sig i sociala medier där en massa människor som förmodligen inte läst Ulf Nilson i Dispatch International och ännu mindre vet något om vikten av mångfald i mediedebatter agera snarast som en nätmobb

Jag kan stolt säga att jag ofta polemiserar med rasister i artikelkommentarer och forum, att jag skriver med mitt eget namn och att jag försöker korrigera och nyansera. Ingen där håller med mig. Men borde jag, i populismens namn, förbjudas försöka föra fram Expressens åsikt bara för att jag är i minoritet på undervegetationssajterna? Eller borde vi journalister och andra som är i majoritet på exempelvis Twitter ha tolkningsföreträde och därför förbjuda alla andras åsikter?  D e t är frågorna som Ulf Nilson-debatten handlar om, egentligen.

Min gissning är att alla i sociala medier som vill stoppa Ulf Nilson från att skriva, skulle twittra lika vältaligt om vikten av tryck- och yttrandefrihet och behovet av opinionsbildning med olika yttringar. Men att få skulle se oförenligheten mellan populism och ideologi.”

Thomas Mattsson har också skrivit ett blogginlägg.

Ulf Nilson skriver för rasistisk nyhetssajt 

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.