onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Teste: Fem fel med DN:s bildpublicering

Publicerad: 5 december 2016, 09:57

Sara Skyttedals juridiska ombud Staffan Teste tror att de har goda chanser att vinna målet mot Dagens Nyheter. Han anser att tidningen har brustit på fem punkter.

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Sara Skyttedals juridiska ombud i tvisten om bildersättning med Dagens Nyheter är Staffan Teste som har jobbat 16 år som journalist på Dagens Nyheter innan han blev jurist med upphovsrätt för bilder som specialitet. Han tycker att bilderna är långt ifrån att falla in under dagshändelse i lagens mening.

Han tar upp fallet där Corren köpt exklusiv rätt till bilder på Malexandermordet, som sedan Aftonbladet lyckades fotografera av och trycka (Det finns olika rykten om hur detta gick till, om det skedde i tryckeriet eller i samband med distributionen, reds anm.).

– Om inte ens det uppfyllde kravet för att en nyhetshändelse ska utgöra ett undantag så tycker jag att det här är väldigt långt ifrån. Det här var ju en konstruerad nyhetshändelse som jag ser det, en artikel för att skapa debatt. Bilderna togs 2009 och hade legat länge på Facebook.

Han menar att bilderna möjligen skulle kunna undantas om det rörde sig om granskande recension, men att ingen har hävdat det. Och att det undantaget hur som helst inte gäller publiceringar på nätet (Se fallet Lundagård)

Finns det någon situation där du anser att undantaget är giltigt?

– Ja, om exempelvis en känd målning skulle bli stulen från Nationalmuseum och det skulle finnas en bild på den, då skulle en sådan publicering kunna utgöra ett sådant undantag från upphovsrätten.

Staffan Teste ser fem juridiska tveksamheter kring DN:s publicering av bilderna:

1. Upphovsmannens namn har inte nämnts som fotograf (enbart genom att det framgår att det handlar om hennes Facebooksida)
2. Bilderna har ändrats, bland annat genom att de förstorats, vridits och lagts över varandra
3. För att en bild ska kunna utgöra ett undantag måste den ha publicerats. Sara Skyttedal har en privat och en offentlig Facebooksida och dessa bilder publicerades på den privata
4. Staffan Teste anser som sagt inte heller att bildernas nyhetsvärde uppfyller kravet på dagshändelse
5. Dagens Nyheter har publicerat 10 bilder, bland annat en bild på en kaktus, en bild på en skylt och en bild på ett landskap.

– Skulle rätten komma fram till att det är okej att ta bilder på kaktusar från folks Facebooksidor då blir det ju okej att ta nästan vilken bild som helst, säger Staffan Teste.

En fråga som väckts av bland andra Mårten Schultz, är varför målet inte drivits som förenklat tvistemål (så kallat småmål) vilket hade gjort att risken för höga rättegångskostnader blivit mindre.

Vad är ditt ansvar som ombud för de ekonomiska risker som Sara Skyttedal tar, varför driver ni inte fallet som ett småmål?

– Det var ett stort mål redan när jag kom in i bilden, och man kan inte förändra ett stort mål till ett litet i efterhand. Men jag håller med om att det är olyckligt att det blev så här, det hade varit bättre att driva det som ett litet mål.

– Jag tycker också att det är ett extremt belopp Danowsky begär för ett så litet mål, och det beloppet fick vi veta efter huvudförhandlingen.

Och det var aldrig aktuellt att släppa målet?

– Det är en annan femma. Då hade det hade aldrig gått att stämma om, och då hade hon fått acceptera 0 kronor, och det ville hon inte göra.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev