Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Terrorattentaten i Norge blir dramaserie på NRK

Publicerad: 9 juni 2017, 07:17

Norska NRK ska göra en dramaserie om terrorattentaten i Norge den 22 juli 2011, då 77 människor miste sina liv. Men den dömde attentatsmannen, Anders Behring Breivik, står inte i fokus – det gör däremot de människor som genom sina arbeten berördes av dådet.


Ämnen i artikeln:

Anders Behring Breivik

22 juli ska dramaserien heta. Budgeten är satt till 70 miljoner norska kronor. Inspelningarna drar igång i april 2018 och enligt planen ska serien sändas hösten 2019, rapporterar NRK.

Dramaserien, om sex timslånga avsnitt, ska handla om de personer som genom sina yrken berördes av dådet. De som fick begrava de 77 personer som miste livet, ta hand om de skadade, trösta de sörjande och möta attentatsmannen Anders Behring Breivik i rättssalen. För terrordåden i Oslo och Utöya dömdes han till fängelse i 21 år.

”Vi tycker att detta säger mycket om vårt land. Vilka vi är som människor och hur vårt land reagerar och fungerar när det drabbas av en katastrof i den här storleken”, säger Sara Johnsen som tillsammans med sin man Pål Sletaune är skapare av serien.

Men deras ambition är inte att berätta exakt vad som hände den där dagen. Den upplevelsen tillhör de som var där, menar Sara Johnsen. Och Anders Behring Breivik har inte heller någon plats i dramaserien. I strålkastarljuset står i stället människorna runt omkring.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Anders Behring Breivik

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.