Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Teknikjättar går samman mot näthat

Publicerad: 11 april 2016, 10:27

Några av nätets största aktörer slår tillbaka mot näthatarna och inleder ett gemensamt arbete för att skapa ett bättre klimat online.

Ämnen i artikeln:

TwitterGoogleFacebook

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Stora medieaktörer som Facebook, Google och Twitter har påbörjat ett samarbete med bland annat kvinnogrupper för att minska hat och hot på nätet, rapporterar Guardian.

Medie- och teknikbolagen för nu samtal med gräsrotsorganisationer världen över för att de tillsammans ska kunna organisera sig och hitta sätt att frigöra sina plattformar från övergrepp på nätet, hatpropaganda, kvinnohat och förföljelse.

Sarah Green, från End Violence against Women coalition, är positiv till initiativet och välkomnar liknande försök, men framhåller samtidigt att det krävs fler åtgärder.

Men samtidigt som teknikjättarna tar initiativ för att slå tillbaka mot näthatarna så vägrar Twitter, Google och Facebook lämna information om hur många anställda som arbetar med att utreda den här typen av nätövergepp, i vilken utsträckning det förekommer och hur nätövergreppen tar sig uttryck. John Carr, rådgivare för den brittiska regeringen i internetsäkerhet för barn och ungdomar, efterlyser mer öppenhet från de stora företagen:

”De måste vara mer öppna med problemets omfattning och deras hantering av problemet. Vi behöver mer samhällsengagemang, men vi vill också veta vad företagen själva gör men de vägrar att släppa denna information.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev