söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tänk om Anna inte hade haft några journalister att ringa till

Att journalistiken måste hitta nya former för att nå ut i den digitala samhällsomvandlingen råder ingen tvekan om. Däremot har behovet av sanna, riktiga nyheter kanske aldrig varit lika stort som nu, skriver Östersunds-Postens chefredaktör Hans Lindeberg.

Publicerad: 20 januari 2017, 13:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I måndags ringde 85-åriga Anna. Hon var chockad.

Några timmar tidigare hade en man som presenterade sig som ”överläkare Lars Eriksson” ringt till henne, berättade Anna.

Beskedet som gavs på telefon var att de mindre cellförändringar Anna tidigare undersökts för hade utvecklats till en cancer som nu spridit sig i kroppen. Tyvärr var hon för gammal för strålbehandling men räddningen fanns ändå inom räckhåll, förklarade ”överläkaren”.

Han erbjöd sig att beställa en ny mycket effektiv medicin utomlands. Preparatet skulle kosta 5.000 kronor kontant. ”Överläkaren” kunde även beställa en taxi om hon behövde hjälp att ta sig till en bankomat.

Då hade Anna redan blivit misstänksam. När hon bad att få ringa tillbaka bröts plötsligt samtalet. Det hela var ett försök till bedrägeri.

När Anna hämtat sig ringde hon först polisen och sedan till Östersunds-Posten.

Hon ville genom ÖP varna andra. Den falske ”överläkaren” måste stoppas.

Den här veckan har ÖP berättat om Anna och hur ansvariga inom sjukvården tvingats gå ut med varningar för falska läkare som vill lura äldre att köpa mediciner.

Frågan är vad som hade hänt om Anna inte haft en redaktion som ÖP att vända sig till? Där journalister arbetar med att rapportera sakligt, granska källkritiskt och ifrågasätta. Styrda av ett pressetiskt regelverk?

Om den falske ”överläkaren” dessutom bara var en liten del av ett storskaligt bedrägeriförsök.

Om organisationen som stod bakom bluffen bestod av ett nätverk som systematiskt skickade ut påhittade historier och falska nyheter för att sprida ”sanningen” att här fanns en ny mirakelmedicin mot cancer. Visserligen dyr men värd varenda krona.

Om ”överläkaren” inte bara ringt upp helt apropå utan vittnesmålen om den nya undergörande medicinen redan fanns etablerat i flödet av information kring Anna, på sociala medier, i slutna grupper, genom delningar och tips från vänner och bekanta.

I artiklar och videoklipp som handlar om hur cancerdrabbade inte längre behöver vara rädda för sjukdomen. Mycket lika ett vanligt nyhetsflöde fast innehållet var påhittat.

Låt säga att alltsammans var ett storskaligt riggat bedrägeriförsök. Eller att det handlade om något helt annat. Till exempel en politisk kampanj med en dold agenda i syfte att manipulera demokratiska val.

Samtidigt som det inte längre fanns en bred och oberoende nyhetsrapportering att ta del av i samhället.

Hade Anna då kunnat genomskåda bluffen när misstanken mot ”överläkaren” började gro i henne under det där telefonsamtalet? Vad hade hon gjort om det inte längre fanns någon redaktion som det gick att ringa och tipsa?

Den här veckan kliver Donald Trump på som en av världens mäktigaste i Vita Huset i USA.

Han som byggde sin kampanj på att utnyttja människors rädslor. Som hånar och kränker framförallt de som ifrågasätter eller frågar efter fakta bakom hans påståenden.

En president som i sin argumentation vill göra etablerade medier och journalister till samhällets största bluffmakare.

Att journalistiken måste hitta nya former för att nå ut i den digitala samhällsomvandlingen råder ingen tvekan om. Däremot har behovet av sanna, riktiga nyheter kanske aldrig varit lika stort som nu.

Hans Lindeberg

Chefredaktör på Östersunds-Posten

Krönikan publicerades först i Östersunds-Posten.

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev