Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ta publicistiskt ansvar mot högerpopulismen

Göteborgs-Postens ledarsida har under Alice Teodorescus tid som politisk redaktör blivit en bas för att sprida högerpopulism. Det konstateras i en ny rapport skriver dess författare, Ny Tids chefredaktör Johan Flanke

Publicerad: 19 september 2016, 06:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Alice TeodorescuGP

Rapporten ”Inte bara ekonomin är bankrutt – GP från socialliberalism till högerpopulism” är resultatet av att Ny Tid under namnet Fyrvaktaren, i över ett års tid kommenterat det som skrivs på GPs ledarsida varje dag. Fyrvaktaren startade som en skyldighet att tydligt gå i opposition mot det som framfördes på ledarplats i Göteborgs helt dominerande tidning.

Sedan dess har omkring 450 kommentarer publicerats på Ny Tids Facebooksida med stor spridning.

I den nyligen presenterade rapporten har Ann-Marie Ljungberg, författare och S-medlem i Göteborg, analyserat de drygt 100 ledare som Teodorescu skrivit under det senaste året. Alla ledare, förutom ett tiotal, för fram högerpopulistiska åsikter.

För att definiera högerpopulism har Ljungberg använts sig av den brittiske statsvetarprofessorn Paul Taggart. I radioprogrammet OBS i P1, 19 juli 2011, beskriver han högerpopulism med en misstro mot det politiska systemet och att ge enkla lösningar på svåra problem. Det innebär att vädja till det sunda förnuftet och måla upp ett gap mellan väljare och valda.

I mer än hälften av sina ledare har Teodorescu berört migration som ett problem. Oftast genom att den hotar välfärden.

I en tredjedel av artiklarna anser Teodorescu att det svenska samhället försämras. Ofta på grund av migrationen. Ofta är hon alarmistisk. Det handlar om ”utmaningar som tornar upp sig” och frågan är ”om det inte redan för sent”.

I oktober 2015 var budskapet: ”Om vi inte gör något nu kommer Sverige garanterat gå under”.

”Merparten av dagens problem är resultatet av många års aktiv, och i högsta grad medveten vald passivitet”, skrev hon i april 2016 om politikernas insats. Glappet mellan väljare och valda återkommer i flera ledare.

Det märkliga är att detta får pågå på en ledarsida som enligt bolagsordningen och trycksvärtan på ledarsidan ska vara liberal.

Till tidningen Journalisten säger Cecilia Krönlein, GPs chefredaktör, i en kommentar till vår rapport att ”GPs ledarsida med Alice Teodorescu i spetsen gör ett fantastiskt jobb i att driva debatt och väcka opinion i aktuella frågor”. Men var finns det publicistiska ansvaret för innehållet i det som skrivs? Är det bara antalet klick på hemsidan som har betydelse?

Anders Lindberg, tillförordnad politisk chefredaktör för Aftonbladet, skriver i förordet till rapporten att åsikterna på GPs ledarsida ”ligger i ett gränsland mellan den traditionella konservativa underströmmen i Moderaterna och Kristdemokraterna och så kallad ’alternativ media’ på nätet.”

Han ser likheter mellan åsikterna på GPs ledarsida och åsikterna som bar fram Donald Trump i det republikanska primärvalet. För GP är det inte bara ekonomin som är i bankrutt. Det samma gäller åsikterna som sprids på ledarplats.

Johan Flanke, chefredaktör Ny Tid, arbetarrörelsens nyhetstidning i Göteborgsområdet.

Fotnot: Rapporten ”Inte bara ekonomin är bankrutt – GP från socialliberalism till högerpopulism” har getts ut av Tankeverksamheten inom arbetarrörelsen i Göteborg.

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Alice TeodorescuGP

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev