Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Syrisk internetskribent fri, vittnar om tortyr

Publicerad: 4 oktober 2006, 06:10

Mohammed Ghanem, syrisk skribent och förespråkare för mänskliga rättigheter, försattes den 1 oktober på fri fot. Han greps den 31 mars för att han i en artikel tagit ställning för den kurdiska minoriteten i Syrien och, enligt åtalet, förolämpat presidenten.


Artikeln publicerades på Ghanems hemsida, www.surion.org.
Mohammed Ghanem berättar att han under sina två första veckor i fängelset behandlades mycket illa, ”som ett djur”. När han sedan förflyttades till ett annat fängelse blev förhållandena ännu mer inhumana. Abou Ghraib och Guantanamo  är femstjärniga fängelser jämfört med dem i Syrien, där det pågår systematisk tortyr av fångarna, säger han till Reportrar utan gränser.
Strax efter det att Mohammed Ghanem greps stängde myndigheterna hans hemsida. I samband med att ha blivit fri påminner Reportrar utan gränser om att Syrien finns på organisationens lista över världens internet-fiender. Landet är ett av de värsta när det gäller att förtrycka yttrandefriheten på nätet.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.