Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sydsvenskans resultat 200 miljoner under budget

Publicerad: 9 februari 2009, 08:06

Sydsvenskankoncernen gör en storförlust 2008 på 70 miljoner kronor efter finansnetto, vilket är ca 200 miljoner sämre än budget.


Ämnen i artikeln:

Johan StåhlSydsvenskan

Kraftigt minskad annonsförsäljning och strukturkostnader är förklaringen till raset – budgeten för fjolåret låg på 130 miljoner kronor i vinst för hela koncernen (Sydsvenskan och Skånemedia).

– Dels är det konjunkturbetingat, men vi har också, som vi tidigare sagt, tappat rejält på försäljningssidan vilket vi vidtog åtgärder mot, säger vd Johan Ståhl.
(Försäljningschefen Joakim Radermacher fick sparken i höstas).

Koncernen tar samtliga strukturkostnader för sammanslagningen av de två bolagen i bokslutet för 2008 – totalt 106 miljoner kronor.

-Det underliggande resultatet ligger därmed på ca 40 miljoner kronor i vinst, säger Ståhl.

Budgeten för 2008 var satt efter rekordåret 2007, då vinsten blev 102 miljoner kronor.

Koncernens omsättning (jämförbart) sjönk ifjol från 1,265 miljarder 2007 till 1,230 miljarder  2008.

– Vi har ökat upplageintäkterna men tappat ca 65 miljoner kronor i annonsintäkter (från drygt 840 till 780 miljoner kronor) och det är helt oacceptabelt.

Tappet ligger på tre tunga annonsbitar – plats, motor och bostad. Textannonseringen däremot ökade till och med något.

Även om 2008, men tanke på tagna strukturkostnader, är ett ”engångsår” blir 2009 också rena rysaren. Sydsvenskanledningen har lagt en försiktig budget på plus 50 miljoner kronor.

-Men om vi ser på den förväntade utvecklingen under våren tror jag inte vi når dit även om hösten blir bättre, säger Ståhl som tror att ett resultat för 2009 realistiskt sett hamn på – 30 miljoner kronor plus.

– Och det är naturligtvis helt konjunkturavhängigt i finanskrisen spår.{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=1}
Lars Ohlander

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Johan StåhlSydsvenskan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.