lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sydsvenskan gör om papperstidningen

Publicerad: 3 februari 2015, 09:38

Sydsvenskan genomför nu en omfattande omgörning av papperstidningen. Största förändringen blir att gå över från tre till två ryggar.

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Vi tror att vi kan göra en bättre tidning på vardagarna med bara två delar, säger Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist. Vi har haft samma koncept nu i snart 30 år och det är dags att göra något nytt.

Och det är viktigt att påpeka att det inte blir mindre redaktionellt material i den nya tidningen. Vad det handlar om att helt enkelt att paketera materialet på ett annat och bättre fungerande sätt. Den stora frågan är inte hur många delar vi gör utan vilket material vi lägger i vilken del.

Pia Rehnquist förnekar bestämt att man gör förändringarna för att spara papper. Även om det kan bli en konsekvens, liksom att man sparar en hel del plåtbyten vid tryckningen.

Omgörningen innebär att kulturen läggs in i den nuvarande del 1 tillsammans med Sverige, Skåne, Utland och Ekonomi. Del 2 blir, som nu, lokal. Det här gäller måndag till torsdag. På helgerna blir det fortsatt storsatsning exakt hur är ännu inte klart.

Med hjälp av externa konsulter har ett stort antal prenumeranter intervjuats inför omgörningen. Man har också sneglat på Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet.

Vi har tagit stort intryck av de synpunkter som kommit fram vid djupintervjuer med statistiskt sammansatta smågrupper av läsare, säger Pia Rehnquist.

En kul poäng där var när vi bad om synpunkter på serierna. Det kom över 1 400 svar.

Omgörningen synkroniseras med systertidningen Helsingborgs Dagblad. De nya tidningarna får premiär måndagen den 2 mars.

Lars Ohlander

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev