Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT vill motverka nätbubblan

Publicerad: 14 december 2016, 07:01

Public service-företaget vill ta ett extra ansvar för att motverka polarisering när nyhetsflödet på internet blir allt mer filtrerat.

Ämnen i artikeln:

SVTDagens NyheterJan Helin

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I SVT:s tre års-strategi för 2017-2020 står att public service-företaget ska motarbeta filterbubblor, rapporterar DN.

”Polariseringen och de filterbubblor som skapas leder till en ökad känsla av splittring och en brist på tillit, trygghet och tillhörighet. Vår utmaning är att ge människor en känsla av samhörighet och att överbrygga de informations- och kulturklyftor som finns i samhället”, står det i strategin.

Till DN säger Jan Helin, SVT:s programdirektör för nyheter och samhälle, att SVT har ett extra ansvar att arbeta för att stoppa polariseringen på nätet.

”Algoritmerna är ju en digitalisering av mediernas strävan efter att nå sina målgrupper. Men då är det så lätt att man blir en leverantör in i filterbubblan. Det har alltid funnits ett moment inom medier där folk vill läsa för att få sin världsbild bekräftad, men tidigare har det sagts öppet vilket förhållningssätt medierna har. Filterbubblorna skuggar transparensen, och osynliggör under vilka förutsättningar material presenteras för dig. Där har public service ett uppdrag att förhålla sig till det här på ett annat sätt än kommersiella aktörer.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev