Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT teckenspråkstolkar en daglig nyhetssändning

Publicerad: 26 november 2018, 11:14

Med start efter årsskiftet ska SVT sända en halvtimmes direktsända nyheter på teckenspråk varje vardag.


Ämnen i artikeln:

SVT

Från och med den 7 januari kommer SVT att göra en direktsänd teckenspråkstolkad nyhetssändning varje vardag. Med anledning av det har SVT rekryterat fem heltidsanställda teckenspråkstolkar.

– Jag är glad och stolt över att vi nu kan erbjuda publiken en teckenspråkstolkad nyhetshalvtimme på vardagar, såväl riksnyheter som kultur och sport. Våra nyanställda tolkar går in i förberedelsearbetet med stor entusiasm och energi och de ser fram emot att snart få möta publiken, säger Anna Zettersten, chef för Språk & Tillgänglighet på SVT, till SVT:s interntidning Vipåtv.

Utökningen av teckenspråkstolkningen görs mot bakgrund av den kritik som riktades mot SVT efter terrordådet på Drottninggatan i april 2017. Kritiken gällde att terrorbevakningen hade stora brister och dröjde för länge. Efter att rapporteringen kring terrordådet utvärderats har SVT sänkt beredskapstiden för teckenspråkstolkning från fyra till två timmar. Och efter årsskiftet, i samband med att de dagliga sändningarna drar i går, sänks beredskapstiden ytterligare. På vardagar ska SVT vara redo att dra igång teckenspråkstolkning inom 0–30 minuter.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News