Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT svarar om Edit.se och förhandsprövning

Publicerad: 10 april 2015, 06:35

Att anmäla Edit.se till förhandsprövning var aldrig en fråga som diskuterades på SVT, säger programbeställaren Clara Mannheimer till Medievärlden.


Tidigare i veckan lanserade SVT sajten Edit.se som riktar sig till unga vuxna med kolumner, bloggar och rörlig bild. Med start i oktober kommer Edit också att sända 12 halvtimmesprogram. Enligt anslagsvillkoren för public servicebolagen ska väsentliga nya tjänster anmälas till förhandsprövning. Det har dock aldrig skett, och EU-kommissionen har därför ställt frågor till Sverige om hur väl förhandsprövningen fungerar.

Varför anmälde ni inte sajten Edit.se till förhandsprövning?

För att det är ett program. Vi förhandsprövar inte program, utan enbart nya tjänster, säger SVT:s programbeställare Clara Mannheimer.

Ni diskuterade aldrig om Edit.se skulle anmälas till förhandsprövning?

Nej, och det gjorde vi inte med exempelvis PSL heller.

Vad krävs för att ni ska anmäla något till förhandsprövning?

Exakt vad som krävs vet jag inte, men att ett program ska förhandsprövas har aldrig varit aktuellt.

Men det är ju en webbtidning med skribenter och bloggare, i en nisch där det finns många kommersiella aktörer. Kan ni starta vad som helst utan att anmäla det så länge det görs ett program också?

Programmet har också en sajt som innehåller olika delar rörligt material. En del bara för sajten och en del som blir stommen och innehållet i broadcastprogrammet. Precis som Kobra har sin programsajt.

Kommer sajten att bestå mest av textmaterial eller rörlig bild?

Huvudfokus kommer att vara rörligt material.

Men kommer huvuddelen av materialet att vara det?

Det beror ju jättemycket på vilken respons vi får från publiken, och vad som fungerar,

Så det kan bli en textsajt?

Nej det kommer aldrig att bli en textsajt. Huvudfokus är rörligt material, men exakt hur blandningen blir går inte att säga idag.

Förstår du om kommersiella aktörer är oroliga när ni går in i deras nischer med betydligt större resurser?

Jag tycker det är olyckligt att man upplever likheter mellan Nöjesguiden och Edit. Jag kan förstå att man fick det intrycket första dagen, men sajten är bara två dagar gammal och kommer att innehålla betydligt mer rörlig bild och video som ska produceras i dialog med tittarna. Det är svårt att inleda en dialog med publiken på annat sätt än att starta sajten.

Och om ni skulle konkurrera ut någon annan aktör?

Vi kommer absolut inte att konkurrera ut någon. Vi tror att det är bra för hela samhället med många röster och vi behöver ha ett särskilt erbjudande som riktar in sig till unga vuxna, en grupp som inte har samma tillgång till kanaler för att göra sina röster hörda. Min drivkraft är att skapa möten för att fler ska kunna göra sina röster hörda.

”SVT kör sitt race tills någon stoppar dem”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.