Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT Nyheter utreder ny onlinetjänst för faktakoll

Publicerad: 28 februari 2017, 12:58

Tjänsten ska noggrant undersöka makthavares påståenden, berättar projektledaren Micke Pettersson. Ett förslag på hur faktakollen ska se ut lämnas till Eva Landahl, programchef på riksnyheterna, nu på torsdag. UPPDATERAD


Inga beslut kring om eller när tjänsten kan dra igång är ännu fattade. Men en grupp om fyra personer har fått i uppdrag att utreda hur den faktagranskade tjänsten skulle kunna se ut. För intresset för tjänsten finns hos SVT:s publik. Det har bland annat framkommit under möten med tittarna, rapporterar SVT:s interntidning Vipåtv.

Mikael Pettersson är projektledare för SVT Faktakoll. Han berättar för Medievärlden att projektgruppen under utredningsarbetet har diskuterat hur en seriös faktakoll ska se ut och vilken position SVT bör ta:

– Vi har kommit fram till att om man ska ta en position och erbjuda en faktakoll bör man göra det så ordentligt som möjligt. Och då handlar det om att gå tillbaka till ursprungskällan – inte bara ringa några experter eller en annan part.

Tanken är att faktakollen ska ge flera olika perspektiv på frågor, fördjupa politiska uttalanden och hjälpa publiken att sätta dem i rätt sammanhang.

Mikael Pettersson tänker sig att det konkret kommer att gå till så att att SVT:s nyhetsredaktion fattar ett beslut om att ett visst påstående borde granskas. Därefter får en arbetsgrupp i uppdrag att granska det:

– När granskningen är klar publiceras en noggrann och transparent genomgång av hur vi gått till väga och vilka källor vi använt. Och tillkommer det fakta efter det måste vi förstås ta hänsyn till den.

Faktakollen ska inte bara avgöra om något är sant eller falskt. För det är oftast inte så enkelt, berättar Mikael Pettersson:

– Det är sällan saker är 100 procent rätt eller 100 procent fel. Ofta handlar det om gråskalor eller hur man väljer att tolka en siffra. Att folk ljuger rätt upp och ned är inte vanligt, men däremot att man väljer ut fakta som bekräftar den tes man driver men tar den ur sin kontext.

I ett sådant fall kan faktakollen förklara att siffran visserligen stämmer, men att den till exempel gäller en viss tidsperiod eller bör kompletteras med andra siffror.

Mikael Pettersson understryker att man får räkna med att det faktagranskande arbetet tar en hel del tid och resurser:

– Det tar mycket resurser att göra det här ordentligt och på rätt sätt. Men jag tror det är viktigt att man, om man påstår att man ska göra en faktakoll, orkar ha den seriositeten.

På torsdag överlämnar projektgruppen sitt slutliga förslag till Eva Landahl, programchef på riksnyheterna. Mikael Pettersson hoppas att det ska tas emot väl:

– Min uppfattning är att våra uppdragsgivare tycker att den inriktning vi valt att göra är klok. Sedan handlar det förstås – som alltid – om resurser: Vad ska prioriteras bort om detta prioriteras? Men om våra förslag faktiskt leder till något, exakt hur det blir och när det i så fall ska starta blir upp till nyhetsledningen att avgöra.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.