torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT måste lämna ut oredigerat material

Publicerad: 16 januari 2017, 08:56

Både tingsrätt och hovrätt har sagt sitt. SVT måste lämna ut oredigerat material till filmen Blybarnen.

Ämnen i artikeln:

Norran

1984 skickade Boliden 20 000 ton giftigt slam till Arcia i Chile. Bolaget som var mottagare lämnade det obearbetat och tunnorna med det giftiga avfallet förvandlades till en lekplats för många barn i byn Polygono där de slutligen hamnade. 2013 stämdes Boliden av organisationen Arica Victims som företräder 820 personer som ansåg sig ha drabbats hälsomässigt av slammet. Det handlar bland annat om flera cancerfall och neurologiska problem.

Inför rättegången i Skellefteå tingstätt, som Norran rapporterar om, har organisationen begärt ut hela det oredigerade materialet från filmen ”Blybarnen” av SVT. Något som SVT överklagade till tingsrätten som kom fram till att hela den oredigerade intervjun med Bolidens förre miljöchef Rolf Svedberg skulle lämnas ut. Ett beslut som SVT överklagade till hovrätten som kom fram till att det inte finns anledning att ändra tingsrättens beslut.

Albert Svanberg, chef för SVT Programetik, är orolig för vad beslutet ska leda till. I överklagan till tingsrättens beslut skriver han:

”I en förlängning av en utlämning av material finns risken att SVT:s och även andra journalister kan komma att utsättas för faror och hot när deras arbete med att insamla journalistiskt material kan komma att användas i rättsliga syften”.

SVT har till den 25 januari på sig att överklaga hovrättens beslut.

Läs mer om dokumentären Blybarnen här:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev