Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT livegranskar uttalanden i Agenda

Publicerad: 13 mars 2015, 13:49

På söndag startar SVT Livekollen där tittarna tillsammans med SVT:s researchers och reportrar granskar uttalanden i Agenda.


Ämnen i artikeln:

SVTAgenda

Livekollen är en variant på de faktakollar som flera medieföretag kört, med skillnaden att den sker öppet i realtid. Granskningen börjar redan under Agendas sändning då tittarna kan bidra med sina (förhandsmodererade) kommentarer via en direktrapproteringstjänst och via sociala medier.

Vi utgår från Agendasändningen och tittar på om makthavarna i programmet sagt något som är värt att granska. När det inte finns något speciellt citat att granska kommer vi själva att formulera en fråga kring något av kvällens ämnen, säger Kristian Lindquist, Nyhetschef SVT Nyheter, till Medievärlden.

Ett SVT-team bestående av reportrar och researchers börjar granskningen redan under söndagskvällen och fortsätter fram till Aktuelltsändningen på måndag då resultaten redovisas.

Det handlar inte framför allt om att slå fast något som sant eller falskt, utan att utreda påståenden och citat öppet tillsammans med vår publik. Samtidigt vill vi visa våra metoder, hur vi jobbar, och hjälpa publiken att få verktyg för att bilda sig en egen uppfattning

Det klipp som ska granskas ska publiceras på SVT Nyheters sajt på söndag kväll.

Då berättar vi samtidigt hur vi kommer att attackera ämnet. Har vi inte valt klippet då kommer vi i alla fall att berätta vilken del av programmet som kommer att synas, säger Eva Landahl, programchef Nyheter/Samhälle på SVT.

Kommer ni att använda det för fler program?

Jag tror att vi kommer köra det under partiledardebatten i maj, det bli lite av vårt elddop. Det handlar om att berätta om hur vi arbetar och det handlar om att vi tror att publiken sitter på mycket expertkunskaper.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

SVTAgenda

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.