Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT JK-anmäls för krigsserie

Publicerad: 16 maj 2011, 11:55

Granskningsnämnden har anmält två avsnitt av serien The Pacific till Justitiekanslern. Detta eftersom avsnitten innehöll ingående våldsskildringar som SVT inte varnade för.


Ämnen i artikeln:

SVTGranskningsnämnden

Enligt Granskningsnämnden för radio och tv innehöll de granskade avsnitten flera scener med verklighetstrogna och närgångna våldskildringar och borde ha föregåtts av en varning. Eftersom SVT inte varnade för våldet strider programmet bestämmelsen om varning, menar Granskningsnämnden.

De två avsnitten av krigserien strider också mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft. Det innebär bland annat att det finns krav på återhållssamhet i fråga om våldskildringar och våldsinslag som sänds på tider då barn kan antas titta på programmen. Eftersom The Pacific även sändes i SVTPlay och därigenom var tillgängligt på barnvänliga tider borde SVT ha gjort mer för att hindra barn från att se serien.

Granskningsnämnden har anmält SVT till JK som övervakar program som sänts i tv eller i beställ-tv-kanaler och som innehåller våldsskildringar eller pornografiska bilder i strid med tv- och radiolagen.

SVT menar att avsnitten inte sänts i strid mot radio- och tv-lagens bestämmelser. Man säger också att man brukar varna för program med realistiskt våld man att av misstag missade detta i det aktuella fallet.

SVT anser också att det innehåll på SVT Play som riktas till barn är tydligt avskiljt från vuxenprogrammen. Därmed har SVT  gett vuxna och föräldrar möjlighet att se till att barn inte får tillgång till vuxeninnehållet på Svt.se.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

SVTGranskningsnämnden

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev