Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT har skapat ett monster

Publicerad: 29 september 2010, 10:05

Den nya anställningsformen har skapat en gemenskap bland de inhyrda på SVT. Och de har starkt stöd från de SVT-anställda.


Ämnen i artikeln:

SVT

Nu när många är anställda av samma företag, Mediakompetens, finns en helt ny gemenskap bland den icke SVT-anställda personalen, enligt Petteri Karttunen, Journalistklubbens ordförande på SVT.

Någon sa att SVT har skapat ett monster av arga journalister. De känner varandra, och de stärker varandra. Det är skönt att se att de går samman och samarbetar, säger Petteri Karttunen.

De inhyrda har även fått ett massivt stöd från de fast anställda på SVT. Det började när Kicki Ahlm och 17 andra journalister skrev ett öppet brev till ledningen där de ifrågasätter behandlingen av den inhyrda personalen. Nu har 50 journalister skrivit under brevet.

De här personerna tror på ett företag och en public service som behandlar människor lika oavsett anställningsform, och som har schyssta villkor. På golvet gör man ingen skillnad på anställd, konsult och vikarie, alla är kollegor.

De SVT-anställdas öppna brev till ledningen:

Vi vill framföra en tydlig och skarp protest mot hur NoS-ledningen har behandlat våra (många) kolleger från bemanningsföretagen. Att företaget inte har planerat och varnat för att vikarieintaget skulle sjunka drastiskt efter valet är oacceptabelt. Vi som är fast anställda har varit kritiska till den alltför flitiga användningen av bemanningsföretagen från början, men nu har SVT gått över gränsen för vad som är etiskt försvarbart.

Sen länge har våra kolleger upplevt sin situation som oklar och godtycklig. Vem/vilka bestämmer vem som ska få vilket jobb? SVT eller bemanningsföretagen? Plötsligt har någon fått ”en rad” och en redaktionstillhörighet, medan andra svävar i ovisshet. Under sommaren och hösten har vissa fått underhandsbesked om att det ”är lugnt” och att deras anställning nog kan fortsätta. Nu när det står klart att det inte gäller längre så står många inför det faktum att det är för sent att söka jobb.

SVT måste kunna vara humana och moderna när det gäller behandlingen av de anställda. Vi är fullständigt beroende av varenda medarbetare, deras kreativitet, deras idéer och – inte minst – deras lojalitet för att kunna fullfölja vårt publicistiska uppdrag.

Vi ser också att den lokala fackklubb som de anställda från bemanningsföretagen har bildat är helt satt ur spel. Dels för att de inte är anställda av SVT, dels för att bristen på långsiktighet gör att det inte går att bedriva normalt fackligt arbete. Dessutom är styrelsen i princip utraderad efter dom senaste besluten om att inte förlänga anställningar. Det betyder att bemanningsföretagens anställda har ett rättsosäkert läge.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev