Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT gör tummen ner för Helins tankar

Publicerad: 28 januari 2013, 14:05

Låsa in SVT Play som Aftonbladets publisher Jan Helin är inne på är ingen bra lösning. Det anser SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand.


Ämnen i artikeln:

SVT

Aftonbladets publisher Jan Helin kom i sin söndagskrönika med tankar på hur man skulle finansiera public service i framtiden. Bland annat menade han att SVT-play skulle låsas in. För att komma åt innehållet skulle det krävas en kod som tittarna fick i samband med att de betalade licensen.

Idén har varit uppe tidigare, både externt och internt. Men vi har kommit fram till att det skulle försvåra så mycket för användarna att nackdelarna överväger, säger Jimmy Ahlstrand.

En sådan lösning skulle vara olycklig.

Det saknas dock en långsiktigt hållbar lösning på finansieringsfrågan. Och det vore bra om regeringen presenterar sina tankar på en sådan så fort som möjligt menar Jimmy Ahlstrand.

Är det då en bra lösning att införa tv-licens på surfplattor och datorer?

Det är redan licens på dem. Sedan är det upp till Radiotjänst hur de tillämpar reglerna. Och har man en tillräckligt modern mobil som man kan se tv på, men ingen tv-apparat ska man redan i dag betala licens egentligen. Men det är Radiotjänsts fråga som sagt.

Jimmy Ahlstrand menar att SVT:s och SR:s närvaro på nätet inte missgynnat dagstidningsföretagen.

Det handlar inte om antingen eller utan både och. Och Aftonbladet har uppenbarligen lyckats göra affärer trots att vi finns på nätet. Och ser man det lokalt så är alltid tidningssajterna överlägset störst där.

Att mediehusen nu försöker hitta olika strategier för att ta betalt på nätet samtidigt som public servicebolagen fortsätter publicera material gratis för användarna ändrar ingenting menar han.

Tidningarnas kris har inget med public service att göra. Det är inte SVT som förstör affärsmodellen utan Schibsteds Blocket som tagit nästan alla radannonser och Google som tjänar hur många miljoner som helst på sökordsannonseringen.

Jan Helin vill låsa in SVT Play

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.