Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT förändrar lokalbevakningen

Publicerad: 26 februari 2014, 08:17

SVT startar nya regionala nyhetsprogram i Södertälje och Linköping och omvandlar 30 tekniska tjänster till redaktionella. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

SVT

De förändringar som görs, enligt SVT:

- SVT får två nya regionala nyhetsprogram i Helsingborg och Södertälje, en ökning från 19 till 21 program. Samtidigt förstärks till exempel Uppsala, Eskilstuna och Östersund, som hittills behandlats som editioner av 19.15-sändningen.
- SVT Nyheter kommer att etablera redaktioner på fler orter en ökning från 27 till 33. Förutom Helsingborg och Södertälje blir även Borås och Linköping nya orter på SVT:s Sverigekarta. Dessutom öppnar SVT lokalredaktioner i Göteborgs och Stockholms ytterområden (som exempelvis Angered och Tensta).
- Fler journalister. 30 tjänster som idag är uppbundna av utsändning av program omvandlas till journalisttjänster. Dessutom tillförs sju nya journalisttjänster.
- Programledare kvällstid på vardagar kommer att finnas på alla orter som har programledare i dag.
- SVT Nyheter och Sport, Sveriges största nyhetsredaktion, skapar samtidigt en gemensam nyhetsledning med ansvar för att dagligen knyta ihop det publicistiska arbetet över landet och göra hela Sverige synligt i riksnyheterna.
- Teknik för tv i broadcast och teknisk studiopersonal kommer att finnas på färre orter än tidigare: endast i Umeå, Falun, Stockholm, Norrköping, Göteborg och Malmö.

Det är klart att det är en jätteomställning. Det handlar både om en omfördelning av tjänster mellan olika orter och en stor kompetensförflyttning där alla journalister ska kunna hantera kamera, redigera, hantera tal och skrift och sända live. Många fungerar redan så, men inte alla, säger Olov Carlsson, divisionschef för nyheter och sport på SVT till Medievärlden.

Vilken typ av tjänster är de här 30 som försvinner?

Huvudsakligen sändningspersonal.

Och de som försvinner på Mittnytt och Nordnytt?

I Nordnytts fall försvinner ett par tre redaktionella tjänster utöver sändningspersonalen. Men det kompenserar vi genom nya tjänster i Umeå för onlinejournalistik som kommer att stötta redaktionen i Luleå.

SVT:s journalistklubb kritiserar den nya organisationen:

”Vi känner stor oro för att den bemanning SVT tänker sig 2015 kommer att vara alltför liten för att klara uppdraget som relevant nyhetsförmedlare. SVT säger sig vilja stärka den lokala identiteten, men bemanningen är så tunn att ledningen redan från början räknar med att redaktionerna ska ta hjälp av grannstationerna. Det gäller framför allt för de planerade nya redaktionerna i Södertälje och Helsingborg, men även på övriga redaktioner ser vi problem med självförsörjningen och möjligheten att ha en lokal prägel.

SVTs regionala nyheter har fått ett smärre ekonomiskt tillskott för att klara den nya verksamheten. Men främst är det genom att centralisera utsändningar och ännu större krav på multikompetens hos oss medarbetare som man ska få råd med detta.

Vi har många journalister i vår medlemskader som på ett utmärkt sätt klarar av flera yrkesroller på sin redaktion. Som att vara reporter, fotograf, redigerare och onlinepublicerare mm. Men vi tror inte att det gagnar journalistiken att som SVT nu kräver att alla journalister på en regional nyhetsredaktion ska kunna arbeta i alla journalistiska yrkesfunktioner. Vi tror att det även i den omställning som SVT nu tar första steget mot kommer att finnas behov av specialister och medarbetare som är trygga i sin yrkesroll.”

Den nya organisationen börjar gälla 1 januari 2015.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.