Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT får behålla sin offerkofta

Den bild som Uppdrag gransknings förmedlar av Hallands Nyheter stämmer inte med verkligheten. Tidningen går inte omkring och tycker synd om sig själv utan har fullt upp med att tackla framtidens utmaningar. Det skriver HN:s chefredaktör Malin Henrikson.

Publicerad: 17 april 2015, 04:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Hallands NyheterUppdrag Granskning

Uppdrag granskning har varit på besök på Hallands Nyheter i Falkenberg och precis som när man gjorde nedslag i värmländska Grums med fokus på droger, självmord och arbetslöshet var dramaturgin förutbestämd.

I programmet om mediekoncernen Stampen tilldelades vi offerrollen.

I inslaget panorerar man genom tomma korridorer och en lokal som senast användes av Stampen Local Medias annonsproducenter. Den gemensamma annonsproduktionen flyttade till Trollhättan för mer än ett år sedan och HN har nyligen börjat lämna över delar av Storgatanlokalerna till nästa hyresgäst.

Vi ska flytta och planerar som bäst hur de nya lokalerna ska utformas så att de passar verksamheten. Vi byter vindlande korridorer i en byggnad från en industriell era mot en öppen planlösning.

Det är tuffa tider i tidningsbranschen och för att säkra lönsamheten och överlevnaden har tidningarna inom Stampen Local Media samordnat såväl produktionen av annonser som inrikes- och utrikessidor, korsord, börs och annat ickelokalt redaktionellt material.

Förändringarna har gått i en rasande fart de senaste åren och det är klart att tempot hade varit lägre och att det hade svidit mindre om det hade funnits mer pengar i Stampens kista, men förändringar hade kommit oavsett ägare. Det är nödvändigt både att samordna och att ställa om och följa läsarna i takt med att ni byter papper mot mobiltelefoner och läsplattor och det är svårt att finansiera den tekniska utvecklingen utan en koncern i ryggen.

Idag jobbar vi på ett helt annat sätt än när vi ingick i Centertidningar. Då lämnade reportrar och fotografer sitt material strax innan det var dags att gå hem och vi hade deadline en gång om dagen.

Nu har vi ständig deadline och en sportreporter förväntas kunna liverapportera, göra tv och skriva en matchanalys. Kraven på mångsidighet är högre för att vi ska kunna ge läsarna den service de förväntar sig.

Hallands Nyheter har en oförändrad räckvidd över de senaste tio åren. Vi når över 100 000 läsare varje dag genom våra olika kanaler och har en fortsatt stark position. Vår pappersupplaga står sig bättre än genomsnittet och totalpubliken består.

Vi har nyligen lanserat en ny och mer användarvänlig e-tidning med automatisk nedladdning och möjlighet att läsa utan nätuppkoppling, vilket har gjort att trafiken på kort tid har mer än dubblerats och vi räknar med att siffrorna kommer att stiga ytterligare.

Längre fram i vår kommer mobilsajten att uppdateras och en app att lanseras. Det ger oss möjlighet att skicka flashar när det har hänt större nyheter och förhoppningsvis får ni en bättre läsupplevelse.

Vi har fullt fokus på digital utveckling men värnar samtidigt om papperstidningen. Vi bytte layout i februari och har fått ett tydligare och mer modernt formspråk. Papperstidningen ger överblick och sammanfattning och är ofta den bästa kanalen för artikelserier och större reportage.

Vi fortsätter att jaga nyheter i Varberg och Falkenberg och vet att läsarna intresserar sig för såväl smått som stort. En udda skylt med budskapet Allt kommer att bli bra kan få lika stort genomslag som en mer seriös genomlysning av tunnelplanerna. Det ena utesluter inte det andra.

Vad vill jag ha sagt med allt det här? Tja, att SVT kan behålla sina offerkoftor. Vi har fullt upp med att möta framtiden och har inte tid att tycka synd om oss själva.

En sak tar jag förresten med mig från Uppdrag Granskning och det är intervjun med kaféägaren Heléne Stålbom. Hon pratar om lokaltidningens roll, att den håller ihop bygden och hon understryker också hur viktigt det är med oberoende journalister.

Vi kunde inte ha varit mer eniga.

Malin Henrikson, chefredaktör Hallands Nyheter

Uppdrag granskning tar upp Stampen i kväll

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev