Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT fälls för markering mot SD

Publicerad: 18 februari 2019, 09:40

SVT:s avståndstagande mot Jimmie Åkessons (SD) uttalande under slutdebatten i september bröt mot regler om opartiskhet. Det konstaterar granskningsnämnden, som nu fäller SVT.


Ämnen i artikeln:

Granskningsnämnden

Det var efter SVT:s slutdebatt som SVT:s ansvariga utgivare Eva Landahl valde att ta avstånd från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons uttalande om att det är svårt för invandrare att få jobb är för att de ”inte är svenskar”. Avståndstagandet gjordes med hänvisning till den så kallade demokratiparagrafen som slår fast att verksamheten ska präglas av ”principen om alla människors lika värde”

Beslutet ledde till kraftig kritik och en konsekvens blev att Eva Landahl byttes ut som ansvarig utgivare för valvakan. Några dagar senare meddelade SVT:s programdirektör Jan Helin att SVT slutar med liknande markeringar.

Nu står det klart att SVT fälls i granskningsnämnden. Det rapporterar SVT. Av beslutet framgår att nämnden anser att det fanns en risk att markeringen framstod som ett politiskt ställningstagande.

Läs också

KOLUMN Axel Andén: Varför lyfter public service uttalanden som inte hör hemma där? (2018-09-14)

Efter kritiken – SVT slutar med liknande markeringar (2018-09-13)

Jonas Nordlings kolumn: ”Avskaffa Granskningsnämnden” (2018-09-10)

KOLUMN Axel Andén: ”Public service blev valets huvudnyhet” (2018-09-10)

SVT bytte utgivare under valet (2018-09-10)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Granskningsnämnden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.