tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT fälls för inslag om Lena Adelsohn Liljeroth

Publicerad: 4 november 2016, 09:14

SVT:s Gomorron Sverige fälls av Granskningsnämnden för en panel där den före detta kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth kritiserades.

Ämnen i artikeln:

Granskningsnämnden

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Panelen i Gomorron Sverige diskuterade den DN-intervju där paret Adelsohn-Liljeroth ger sin syn på bland annat Sverigedemokraterna och deras framväxande.

Programledaren anförde då följande: ”DN-artikeln i helgen som intervjuade människor på Östermalm, den förnäma stadsdelen i Stockholm, med tesen att: kolla till och med där börjar man rösta på SD, och bland annat så hade man intervjuat tidigare kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth som sa att hon går minsann in på Avpixlat och såna sajter för att ta reda på vad som egentligen har hänt när det står någonting där det verkar som man förtiger sanningen. Vad tänker ni om det? […] finns det fog för den här kritiken mot traditionella media att det finns någonting som inte sägs där som krävde ett bemötande”.

Panelen reagerar på detta med att kalla Lena Adelsohn Liljeroths agerande för ”aningslöst”, ”fullständigt obildat” och ”patetiskt.

Enligt Granskningsnämnden kom dessa uttalanden från externa medverkanden, för vilka kravet på osaklighet och opartiskhet kan ställas lägre.

Granskningsnämnden skriver att det kan diskuteras om det inte borde ha framkommit hur Lena Adelsohn Liljeroth själv bemött kritiken och om inte programledarens sammanfattning av vad Lena Adelsohn Liljeroth egentligen sagt om Avpixlat i intervjun var väl tillspetsad.

Nämnden landar i att det i inslaget framförs kritik mot den före detta ministern som krävde ett bemötande. SVT menar att det i tidigare sändningar redogjorts för den före detta ministerns inställning. ”SVT redovisade emellertid inte dessa uppgifter, vilka var kända för SVT, i Gomorron Sverige. Avsaknaden av en sådan redovisning i inslaget medför att det strider mot kravet på opartiskhet”, skriver nämnden i sitt beslut.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev