Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SVT döms betala 50 000 för sponsringsbrott

Publicerad: 16 april 2007, 10:36

Det var fel av SVT att låta sponsorer vara med och betala för Snowmagasinet Richter. Det slår kammarrätten fast och avslår SVT:s överklagande av länsrättens dom. SVT måste därmed betala 50 000 kronor i en särskild avgift.


Enligt kammarrätten var det en för liten del av tv-programmet som bestod av inslag från sporttävlingar och därför var det inte tillåtet att sponsra programmet.
Snowmagasinet Richter  sändes i SVT 2 i februari 2005. Programmet var ungefär en halvtimme långt. Före och efter programmet meddelades att fyra företag sponsrat programmet. Inslag från två tävlingar ingick i programmet. De utgjorde tillsammans runt 9 minuter, vilket inte är en betydande del. Sponsring är därmed inte tillåten.
Av förarbeten till sändningstillståndet framgår att en avgiftssanktion ska syfta till att upprätthålla respekten för bestämmelserna och att överträdelser som har ekonomiska motiv ska göras ekonomiskt olönsamma genom att en avgift tas ut. Länsrätten fann att 50 000 kronor var skäligt med hänsyn till de intäkter som SVT fick genom överträdelsen.
SVT  hade i sitt överklagande yrkat antingen på avgiftsbefrielse eller på att avgiften sänktes till 5 000 kronor.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.