Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT-cheferna får gå efter storbråk

Publicerad: 12 februari 2016, 12:28

Ylva M Andersson och Mette Friberg får lämna sina tjänster på SVT i Göteborg. Robert Olsson tar tillfälligt över allmän-tv i Göteborg.


Ämnen i artikeln:

Hanna StjärneSVT

Under veckan har en infekterad konflikt intensifierats på SVT i Göteborg. Orsaken till bråket ska vara att SVT:s ortschef Ylva M Andersson vill ta ifrån Mette Friberg, chef för samhällsdivisionen, ansvaret som programchef för Uppdrag Granskning. Något som lett till att Mette Friberg sjukskrivit sig.

Flera SVT-medarbetare har riktat skarp kritik mot hur ledningen hanterat situationen. I veckan skickades ett brev som undertecknats av 28 medarbetare till Maria Groop Russel, chef för digital utveckling och allmän-tv på SVT, samt till SVT:s vd Hanna Stjärne i vilket medarbetarna uttryckte sitt stöd för Mette Friberg och sitt bristande förtroende för Ylva M Andersson.

Så vid lunchtid i dag, efter flera krismöten, kom beskedet att både Ylva M Andersson och Mette Friberg får lämna sina nuvarande tjänster och tilldelas andra arbetsuppgifter. I stället föreslår Maria Groop Russel att programdirektör Robert Olsson tar över ansvaret för hela allmän-tv i Göteborg samt blir personal- och verksamhetsansvarig för samhällsredaktionen i ett halvår framöver med start nästa vecka. Samtidigt föreslås Ragnhild Vestman Fjällhed som biträdande allmän-tv-chef i Göteborg under perioden.

”Mitt uppdrag är att se till verksamhetens bästa och den nuvarande situationen är inte hållbar. Därför har jag bett Robert och Ragnhild att driva verksamheten under ett halvår. De är båda mycket skickliga och SVT i Göteborg behöver arbetsro för att fortsätta producera innehåll av högsta kvalitet”, säger Maria Groop Russel till SVT.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Hanna StjärneSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.