Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT bytte utgivare under valet

Publicerad: 10 september 2018, 04:31

Dagen före valet stod det klart att Eva Landahl skulle bytas ut som ansvarig utgivare för valvakan. Det efter hennes beslut att ta avstånd från Jimmie Åkessons (SD) uttalande samt efter att Expressen avslöjat att hon "gillat" SD-kritiska artiklar.


Ämnen i artikeln:

SVT

Det var under SVT:s slutdebatt på fredagen som Jimmie Åkesson sade att anledningen till att det är svårt för invandrare att få jobb är för att de ”inte är svenskar.” Efter att Annie Lööf (C) rutit till utvecklade Jimmie Åkesson sitt uttalande något:

”Då är det klart att det är svårt att få jobb, och då måste man få förutsättningar att bli just svensk, man måste få förutsättningar att passa in i Sverige.”

Efter debatten beslutade SVT:s ansvariga utgivare för partiledardebatten och valchef, Eva Landahl, att SVT skulle ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande som beskrevs som ”grovt generaliserande”. Men avståndstagandet fick SD, som menade att uttalandet förvanskats, att gå i taket och kräva att möte med SVT dagen därpå. Men SVT höll fast vid sin linje, vilket fick SD att besluta om bojkott mot SVT.

Senare publicerade också Expressen uppgifter om att Eva Landahl, via sitt twitter-konto, hade ”gillat” SD-kritiska artiklar vid två tillfällen.

Efter turerna meddelade SVT på lördagseftermiddagen att Eva Landahl skulle överlämna utgivaransvaret under valdagen. I ett inlägg motiverar hon varför:

”Vi är ense om det skulle ha blivit bättre och begripligare för publiken om vi bemött uttalandet på ett annat sätt efter debatten, exempelvis genom direkta frågor.

Beslutet har väckt en diskussion om demokratiparagrafen som jag och SVT välkomnar. Under kvällen har det också rests frågor om att jag har ”gillat” två SD-kritiska artiklar på twitter 2017 och 2014, samt en kommentar av en SD-politiker.

Jag vet att jag läst artiklarna men jag har inte förrän i dag varit medveten om att jag också kommit åt att gilla dem. Det är förklaringen men jag förstår att den inte kommer anses tillfredställande.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.