Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sveriges Radio vill bromsa LAS-karusellen

Publicerad: 14 december 2017, 12:07

Cilla Benkö, Sveriges Radios vd. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sveriges Radio har beslutat att öka antalet tillsvidareanställda: "Det är viktigt för vår kreativa diskussion internt", säger vd:n Cilla Benkö.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterCilla BenköEkot

Hon har varit vd för Sveriges Radio i fem år och tillbringat drygt 25 år i olika omgångar i företaget. 1985 kom hon till Radiosporten och blev en av landets då tre kvinnliga sportjournalister. Sveriges Radio är en erkänt svår arbetsplats för den som aspirerar på att stanna kvar längre än LAS-dagarna räcker. Men läget är ljusare än på länge, menar Cilla Benkö.

– Vi gjorde en stor rensning i vår ekonomi och sitter i läget att vi anställer folk när folk slutar och vi har blivit betydligt fler med åren. Vi funderade också på ”vem blir nästa generations public service?” och insåg att vi inte ville att all ung ny kompetens skulle gå in och ut så vi bestämde oss för att öka antalet tillsvidareanställda på P3 och i digitala medier.

Är planen att göra det även på Ekot? Där vet jag att det finns en del kritik. Jag har vänner som räknat LAS-dagarna i alla år.

– Ja, jag har själv räknat LAS-dagar på Ekot en gång i tiden. Ekot har en speciell problematik och det beror på att det är en så stor redaktion. De är cirka 200 personer nu och eftersom det är en 365-24-7-organisation så har de en väldigt stor mängd vikarier, men de har inte fler tjänster för det. Men det vi gör är att när någon slutar, som Jörgen Huitfeldt nu till exempel, så ersätts den med en annan person. Jag har sagt att vi under den här sändningstillståndsperioden ska ersätta alla som slutar. Sedan är det inte säkert att det blir med exakt samma kompetens. Om en politisk reporter slutar kanske vi i stället vill ha en IT-reporter, miljöreporter eller UX:are. Men jag har inte lagt något neddragningskrav på organisationen. Sedan har vi fattat ett antal beslut. Ett är att öka antalet tillsvidareanställda, som jag beskrev tidigare, och ett annat att växla konsultkostnader mot tillsvidareanställda och trygga mer av framtidskompentensen internt.

För du ser annars att risken är att man försvinner till andra företag eller andra branscher?

– Nej, men dels är det viktigt för vår kreativa diskussion internt att vi har kompetensen. Lägger man ut all sådan kompetens på konsulter och externa bolag får man den tillfälligt men den lever inte kvar. Då kanske du får en fantastisk produkt eller tjänst – men vem ska ta hand om den sedan?

Hur ser du på att Johar Bendjelloul, Jörgen Huitfeldt och Måns Mosesson har slutat? Det är tre starka profiler som förknippas mycket med SR.

– Ja, jo så är det. Men Jörgen har jobbat här jättelänge och det är hans personliga val. Johar hade vi diskussioner med och han valde att gå till DN. Måns var aldrig anställd här. Samtidigt kan jag tycka att det är sunt att folk lämnar huset och kommer tillbaka. Jag har själv lämnat huset två gånger och kommit tillbaka. Jag tror att man växer av det. Och vi har själva rekryterat Olle Zachrisson och Joseph el Mahdi från SvD och TT, så det finns ju andra starka profiler som kommer till oss. Tiden när folk gick in på en arbetsplats och jobbade där tills de gick i pension är väl inte så sund egentligen. Nu är det en boom och högkonjunktur och det klart att om ett företag har en möjlighet att anställa som medieaktör så vill man anställa de bästa och om vi har de bästa så får vi nog inse att de bästa kommer att ryckas. Jag menar, Anne Lagercrantz gick till SVT och vi rekryterar andra till oss. I och med att Camilla Kvartoft slutade kunde vi rekrytera Helena Groll. Det gör inte mig så jättebekymrad.

Hur ofta träffar du reportrarna på Ekot?

– Jag träffar inte dem så ofta men jag rör mig mycket i företaget och har jobbat här länge. I och med att jag själv jobbat på Ekot och vissa personer jobbade där när jag var där, så har jag en lite närmare relation till dem. Men jag tror på att inte sitta så mycket härinne.

Malin Ekman

Frilansjournalist och skribent för Medievärlden Premium.

Läs Malin Ekmans premiumanalys Cilla Benkö vågar välja bort här (kräver inlogg).

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev