Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sveriges oseriöse andre vice talman

Sverige har inte bara en oseriös andre vice talman utan uppenbarligen även en oseriös granskning av densamme, skriver Susanne Sjöstedt, politisk redaktör på Tidningen Ångermanland/allehanda.se.

Publicerad: 25 januari 2016, 08:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Tidningen Ångermanland

Den rättegång som genomfördes i Södertörns tingsrätt under veckan mot SD:aren Martin Kinnunen har sin början för flera år sedan, under en sommarnatt då tre ledande sverigedemokrater vevade järnrör i centrala Stockholm, kallade en kvinna för hora och skrek rasistiska förolämpningar till komikern Soran Ismail.

Att vi vet det med säkerhet beror på att en av sverigedemokraterna, Kent Ekeroth, filmade allt på sin mobil.

Ekeroths politiska karriär överlevde händelsen, som avslöjades ett par år senare när mobilfilmen började spridas. I dag hör han fortfarande till ledarkretsen, inte minst tack vare sin koppling till rasistsajten Avpixlat.

Erik Almqvist däremot, som vid tidpunkten för avslöjandet hade en ännu mer framträdande roll i partiet som ekonomisk-politisk talesperson, tvingades bort. Något offer var nödvändigt. Men inte utan att partiet köpte loss Almqvist från de välbetalda politiska uppdragen med en fet utbetalning.

Han skulle konsulta partiet i mediefrågor, sa man. Och SD betalade ut tre årslöner 3,7 miljoner i klump för detta konsultuppdrag (som ingen sedan dess sett några tecken på har utförts).

Det hade kunnat stanna vid att vara en pinsam historia för SD om inte det SD-anknutna bolaget som gjorde utbetalningen struntat i att betala in moms på pengarna.

Att undanhålla skatt på 1,5 miljoner (och dessutom missköta bokföringen) är ingen liten sak för Ekobrottsmyndigheten som svarade med att åtala bolagets enda styrelseledamot, SD-riksdagsledamoten Martin Kinnunen, för skatte- och bokföringsbrott.

Häromdagen vittnade Björn Söder, då utköpningen av Almqvist begav sig var Sverigedemokraternas partisekreterare men nu avancerat till riksdagens andre vice talman.

Söder passade samtidigt på att inför den samlade pressen utanför rättegångssalen sprida konspirationsteorier som man annars får leta efter i kommentarsfälten på rasistiska hatsajter.

Söder förklarade att han hade en magkänsla att åtalet mot partikamraten Kinnunen var politiskt motiverat, initierat av politiska krafter.

Det är rätt hårresande anklagelser och förstås ett högst medvetet sätt för Söder att så ett frö bland sympatisörerna att den svenska rättsstaten har ett horn i sidan till SD:are och att man därför inte kan ta statistiken som visar att SD-företrädare förekommer besynnerligt ofta i belastningsregistret på allvar. Det handlar bara om politisk förföljelse.

Söders anklagelse blev på sin höjd en bisats i mediernas rapportering. Aftonbladets Oisín Cantwell uppmärksammar det konspiratoriska utspelet i en text om rättegången, men DN, som ändå toppade med rubriken SD-topp anser att politik ligger bakom åtal ställde uppenbarligen inte en enda följdfråga till Söder utan kilade direkt till åklagaren för att fråga vad han hade att säga om anklagelsen?!

Det är rätt spektakulärt. Sveriges andre vice talman anklagar den svenska rättsstaten för att vara politiskt korrupt och de bevakande medierna rycker på axlarna?!

Det blir inte mindre spektakulärt efter de senaste veckornas påståenden att medierna skulle mörka vissa typer av brott för att inte ge SD vatten på sin rasistiska kvarn. Här låter man istället Sveriges andre vice talman komma undan med att ifrågasätta rättsstatens grunder helt oemotsagd.

Sverige har inte bara en oseriös andre vice talman utan uppenbarligen även en oseriös granskning av densamme.

Susanne Sjöstedt, politisk redaktör på Tidningen Ångermanland/allehanda.se

Texten är också publicerad på Allehanda.se

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Tidningen Ångermanland

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev