Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sverige på fjortonde plats i RUG:s pressfrihetsindex

Publicerad: 25 oktober 2006, 13:34

Journalister i Nordkorea, Eritrea, Turkmenistan, Kuba, Burma och Kina riskerar fortfarande sina liv eller att kastas i fängelse för sina försök att hålla omvärlden informerad. Länder som Bolivia, Bosnien-Hercegovina, Panama och Ghana å andra sidan är lovande exempel på länder där medierna kunna arbeta mer fredat än tidigare.


Reportrar utan gränsers (RUG) huvudkontor i Paris har för femte året sammanställt ett pressfrihetsindex, en lista på 168 länder. De sex i ingressen uppräknade finns på de absoluta bottenplatserna. Finland, Island, Irland och Nederländerna ligger alla i topp. Censur, hot eller fysiska repressalier på yttrandefrihetens område har under året inte rapporterats från något av länderna.
Norge delar sjätte platsen med Estland, Sverige och Belgien ligger på fjortonde plats och Danmark på nittonde. Danmark återfanns i förra mätningen i listans topp, men de hot mot journalister som följde i kölvattnet på publiceringen av Muhammedteckningarna förändrade landets position i RUG:s index.
Organisationen gläds åt att även väldigt fattiga länder har visat sig kunna arbeta för yttrandefriheten. Samtidigt konstaterar den att eroderingen av samma frihet fortgår i USA, Frankrike och Japan, vilket är oroväckande.
USA som vid den första mätningen 2002 låg på sjuttonde plats befinner sig nu  betydligt längre ned i listan (nummer 53). Fallet tillskrivs Bush-administrationens tal om att varje journalist som ifrågasätter kriget mot terrorismen ses som ett hot mot den nationella säkerheten. Även federala domstolens krav på att journalister i förekommande fall måst avslöja sina källor har vägts in i RUG:s bedömning.
Frankrike har sedan mätningen började ramlat ner 24 platser. Husrannsakan på redaktioner och i journalisters hem anges som en förklaring. Även de hot som förekom mot medierna under förortsrevolterna i fjol nämns.
Den allt starkare nationalismen och systemet med exklusiva pressklubbar (kishas) hotar demokratisträvandena i Japan, heter det. Landet föll från fjortonde till 51 plats.
Förutom Norge och Schweiz återfinns de femton länder som ligger överst i listan inom EU. På grund av  en tilltagande censur är Polen det land som hamnat längst ned av samtliga tjugofem EU-länder.
Pressfrihetsindexet har sammanställts utifrån uppgifter från de fjorton pressfrihetsorganisationer som RUG samarbetar med världen över, från 130 korrespondenter samt från journalister, researchers, jurister och människorättsaktivister. Samtliga har fått fylla i ett formulär med femtio frågor.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.