Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sverige och EU är skyldiga att hjälpa Dawit Isaak

Publicerad: 18 oktober 2010, 04:06

Sverige och EU är skyldiga att använda alla tillgängliga fredliga medel för att hjälpa den fängslade journalisten Dawit Isaak. Det visar en rättslig analys som presenteras idag klockan 10.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Analysen är gjord av bland annat Percy Bratt, ordförande i Civil Rights Defenders på uppdrag av Dawit Isaaks bror, Esayas Isaak och Reportrar utan gränser i samarbete med Sveriges författarförbund, Sveriges Tidskrifter, Svenska PEN, Publicistklubben och Stödkommittén Free Dawit.

”Rättsutlåtandet visar att både Sverige och EU är skyldiga att använda alla fredliga medel för att hjälpa sin medborgare Dawit Isaak. Nu måste de upp till bevis”, säger Esayas Isaak i ett uttalande.

Utlåtandet kommer att presenteras:

Måndag den 18 oktober kl 10.00 hos Advokatfirman Bratt & Feinsilber, Linnégatan 89A, Stockholm.

Tisdagen den 19 oktober kl 17.30 i Europaparlamentets pressbar.

Sveriges författarförbund, Sveriges Tidskrifter, Svenska PEN, Publicistklubben, Stödkommittén Free Dawit och Reportrar utan gränser kommer att lämna in krav på klarlägganden till UD efter måndagens presskonferens och 19 oktober ska EU-parlamentarikerna Olle Schmidt (fp) och Eva-Britt Svensson (v) träffa EU:s biståndskommissionär Andris Piebalgs med anledning av rättsutlåtandet om EU:s juridiska ansvar för Dawit Isaak och överlämna utlåtandet till Europaparlamentets talman Jerzy Buzek.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.