Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sverige motsätter sig it-skatt

Publicerad: 7 november 2018, 06:29

Sverige fortsätter att motsätta sig förslaget att de globala nätjättarna ska betala en omsättningsbaserad digitalskatt.


Finansminister Magdalena Andersson (S) sade på tisdagen att Sverige fortsatt är emot den omdiskuterade digitalskatten av digitala, globala storföretag.

”Vi är motståndare till det förslag som ligger på bordet”, säger hon till TT.

Enligt förslaget ska en skatt de globala techbolagen betala 3 procent av sin omsättning i skatt. Men den svenska finansministern tycker att förslaget är principiellt tveksamt.

”Den grundläggande principen i det internationella beskattningssystemet är att man ska ta ut skatt där man gör vinst och där värdet skapas. Och vi menar att värdet skapas där man har forskningen, den nya tekniken som skapar nya varor och tjänster och där man tillverkar dem”, säger Magdalena Andersson.

Nyligen skrev den franske finansministern Bruno Le Maire på DI Debatt att det är hög tid att de digitala storföretagen börjar beskattas och att de europeiska medlemsländerna, däribland Sverige, måste enas bakom förslaget.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News