Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Svenskt presstöd åtminstone på dansk nivå

Publicerad: 24 oktober 2006, 05:16

EU-kommissionen anser att driftstödet i det svenska presstödet är i strid mot fördraget. För Sveriges del väntar förhandlingar med kommissionen.
- Något presstöd ska vi kunna betala ut. Åtminstone motsvarande det danska systemet, säger Ellen Hausel Heldahl på Näringsdepartementet.


Reformen av presstödet som beslöts i juni är lagd på is och merkostnaden på 60 miljoner som reserverats i budget kan inte betalas ut.
EU-kommissionen har funnit att driftstödet – huvuddelen av det svenska presstödet – inte är kompatibelt med fördragets paragraf 87. När det beskedet kom, per telefon, drogs förändringen av presstödet tillbaka. Det betyder att den höjning av driftstödet på 10 procent som tidningar utanför storstäderna skulle få och den minskning storstadstidningarna Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet skulle drabbas av inte blir av. I alla fall inte från årsskiftet och inte förrän ärendet eventuellt kan väckas igen efter att hela presstödsordningen förhandlats med kommissionen i vinter.
Trots att det svenska presstödet är preliminärt underkänt, så gäller det eftersom det betecknas som ”befintligt stöd”. Därför kan det inte bli tal om återbetalning.
Förhandlingen om det nuvarande presstödet sköts av närings- och kulturdepartementet. Hur den slutar är en öppen fråga. Ellen Hausel Heldahl hänvisar till att Danmark fick sitt presstöd godkänt nyligen. Det är huvudsakligen ett distributionsstöd och på en betydligt lägre nivå än det svenska.
– Kommissionen tycker inte om driftstöd. De är för generella. De är olagliga enligt EG-rätten.
Men distributionsstöd anses vara tillräckligt specifika?
– Ja.
Det finns pengar reserverade i statsbudgeten för det förändrade driftstödet. Kan det betalas ut retroaktivt från årsskiftet 06/07 om kommissionen längre fram godkänner det?
– Det blir i så fall en förhandlingsfråga mellan regeringen och kommissionen.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.